Coördinatiecentrum ‘graandeal’ opent in Istanbul

26-07 | |
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (zittend, rechts) is erin geslaagd de oorlogvoerende landen ertoe te bewegen Oekraïens graan dat niet geëxporteerd kon worden door de strijd, onder toezicht van het coördinatiecentrum in schepen te laden en over de Zwarte Zee naar de Bosporus en de wereldmarkten te vervoeren.  - Foto: AP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (zittend, rechts) is erin geslaagd de oorlogvoerende landen ertoe te bewegen Oekraïens graan dat niet geëxporteerd kon worden door de strijd, onder toezicht van het coördinatiecentrum in schepen te laden en over de Zwarte Zee naar de Bosporus en de wereldmarkten te vervoeren. - Foto: AP

Het coördinatiecentrum van de VN, dat toezicht houdt op de uitvoering van de graandeal tussen Oekraïne, Rusland en gastland Turkije, opent volgens het Turkse ministerie van Defensie woensdag 26 juli zijn deuren met een kleine ceremonie. Het moet een veilig transport over zee van Oekraïens graan garanderen.

Het centrum komt volgens Turkse media in de campus van de Nationale Defensie-universiteit, circa 7 kilometer ten noorden van het centrum van Istanbul. Het coördinatiecentrum, het ‘graanbureau’, staat naar verluidt onder leiding van een Turkse admiraal. Er zouden in totaal 20 gedelegeerden komen te werken.

Eerste lading op 26 juli

Er zal alleen in noodsituaties contact nodig zijn tussen Oekraïners en Russen, die gescheiden van elkaar werken. Het centrum is dus vanaf 26 juli operationeel. De eerste lading Oekraïens graan zou volgens de autoriteiten in Oekraïne mogelijk dan al uitvaren uit de haven van Tsjornomorsk, aan de zuidrand van Odessa.

Overeenkomst

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is erin geslaagd de oorlogvoerende landen ertoe te bewegen Oekraïens graan dat niet geëxporteerd kon worden door de strijd, onder toezicht van het coördinatiecentrum in schepen te laden en over de Zwarte Zee naar de Bosporus en de wereldmarkten te vervoeren. De betrokkenen hebben vrijdag 22 juli in een paleis aan de Bosporus een overeenkomst hierover getekend.

20 miljoen ton

De 2 strijdende partijen zijn samen goed voor circa een derde van de wereldproductie van graan. In Oekraïense havens ligt zeker 20 miljoen ton op verscheping te wachten. De oorlog drijft de voedselprijzen op en veroorzaakt voedseltekorten.

De deal werd zaterdag al overschaduwd door oorlogshandelingen in de belangrijkste haven van Oekraïne, Odessa. Russen hebben de haven met kruisraketten bestookt, aldus de Oekraïners. Het Kremlin meldde een aanval op een Oekraïens marinevaartuig en munitiedepots.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer