Copa-Cogeca: EU verzwijgt effecten Farm2Fork

10-08-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides en EU-commissaris voor Milieu en oceanen Virginijus Sinkevicius tijdens de persconferentie over de Europese Green Deal Biodiversiteit en Farm to Fork-strategieën. - Foto: ANP
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides en EU-commissaris voor Milieu en oceanen Virginijus Sinkevicius tijdens de persconferentie over de Europese Green Deal Biodiversiteit en Farm to Fork-strategieën. - Foto: ANP

Veel landbouwproductie zal zich verplaatsen naar landen buiten de EU, waarschuwt Copa-Cogeca.

Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca is zeer kritisch over de wijze waarop de Europese Commissie de studie naar de effecten van de Van-Boer-tot-Bordstrategie (Farm to Fork) naar buiten heeft gebracht vorige week.

De organisatie omschrijft het als ‘een masterclass in: hoe stop ik een beschamend rapport weg’. Copa-Cogeca, het Europees Parlement en de Europese landbouwministers hebben lang aangedrongen op een doorrekening van de plannen van de Europese Commissie; de Biodiversiteitsstrategie en de Van-Boer-tot-Bordstrategie.

Copa-Cogeca vindt het schandalig dat nu eindelijk het rapport naar buiten is gebracht, midden in de zomer, terwijl de meeste stakeholders met vakantie zijn, zonder vooraankondiging en met minimale communicatie.

Economische effecten landbouwbeleid

De Europese Commissie publiceerde vorige week de studie van het Joint Research Centre van de Europese Commissie naar de economische effecten van de twee genoemde strategieën. De conclusie in grote lijnen: de landbouwproductie daalt bij de uitvoering van de plannen in de periode tot 2030. De landbouwinkomens blijven over het geheel op gelijk niveau, de producenten- en consumentenprijzen stijgen, met name voor vlees.

Reductie landbouwproductie in EU

Copa-Cogeca zegt maar zelden een rapport te hebben gezien dat zo zorgvuldig vermijdt te zeggen wat er eigenlijk in staat: dat welk scenario ook wordt doorgerekend, het effect van deze strategieën een enorme reductie van de Europese landbouwproductie en boereninkomens zal zijn. De organisatie waarschuwt dat volgens het rapport meer dan de helft van de potentieel te behalen emissiereducties teniet gedaan zal worden doordat productie zich zal verplaatsen naar landen buiten de EU.

Copa-Cogeca’s secretaris-generaal Pekka Pesonen stelt dat de Boer-tot-Bord- en Biodiversiteitsstrategie alleen maar zullen leiden tot een ongelijker speelveld. “Als we niet een deel van onze landbouw willen verplaatsen naar landen buiten de EU, moet de EU net zo ambitieus zijn in zijn handelsbeleid als het is met de strategieën voor de eigen regio,” aldus Pesonen.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer