Corona-app versus machine-app

Het kabinet wil apps inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Zo is men op zoek naar een contactonderzoek-app. Het idee is dat op basis van bluetooth je telefoon de nabijheid van andere telefoons met de app registreert.

Als later blijkt dat iemand besmet is met corona, dan volgt een automatische melding aan alle telefoons die bij de patiënt in de buurt zijn geweest. Er ontstond direct discussie over de wenselijkheid van zo’n app. Want kan de overheid straks dan de locaties waar je bent geweest bijhouden? Hoe weet de app wie er daadwerkelijk besmet is geraakt? Welke gegevens worden dan precies opgeslagen, en waar?

Bijzonder dat je blijkbaar zelfs onder dit soort strenge voorwaarden toch nog functionaliteit kan bieden

Het is opvallend hoe hoog de lat voor de contact-app wordt gelegd. De app moet tijdelijk, transparant, volledig anoniem en vrijwillig zijn, zonder commerciële bijbedoelingen. Er mogen geen locatiegegevens worden verwerkt, herleiding naar een persoon moet onmogelijk zijn. En als de gebruiker de applicatie verwijdert dan moeten ook alle gegevens worden verwijderd. Bijzonder dat je blijkbaar zelfs onder dit soort strenge voorwaarden toch nog functionaliteit kan bieden.

Privacystatements van trekkerfabrikanten

De aanpak steekt af tegen gebruiksovereenkomsten en privacystatements van trekkerfabrikanten, waar we op dit moment onderzoek naar doen. Daar staan niet de rechten van de gebruiker, maar de belangen van de leverancier voorop. En die willen data kunnen verzamelen, bewaren, bewerken en delen. In meer of minder omslachtige termen staat dat juridisch vastgelegd. Als boer teken je bij het kruisje.

Verschil tussen persoonsgegevens en machinegegevens

Je zou een boom kunnen opzetten over het verschil tussen persoonsgegevens en machinegegevens. De AVG is namelijk beperkt tot personen. Maar trekkerdata bevatten locatiegegevens en een tijdstempel. En daarmee zijn het zeer privacygevoelige data, die zich niet laten ‘anonimiseren’. Dus als het al niet formeel persoonsgegevens zijn, dan zou je ze als zodanig moeten behandelen.

Naïviteit over technologie

De scherpe discussie over de corona-app geeft aan dat we onze naïviteit over technologie achter ons aan het laten zijn. De EU zet na de AVG volgende stappen om de gebruiker te beschermen, en de bewijslast rond data bij leveranciers te leggen. Hoog tijd dat de landbouw volgt, zodat contractuele overeenkomsten open en eerlijk zijn over datagebruik en boeren bewuste keuzes kunnen maken.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.