Corona brengt ook biggenmarkt aan wankelen

19-05-2020 | |
Foto: Bert Jansen
IMG_jan402270-21431

De prijsverlaging van vleesvarkens is reden voor de Deense varkenshouders om hun biggenprijsprognose te herzien.

Volgens een prognose van het collectief van Deense varkenshouders stabiliseert de biggenprijs vanaf halverwege dit jaar. De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo blijft vanaf juli tot eind dit jaar gemiddeld € 45 per dier. Dit betreft de basisprijs.

Lees verder onder de grafiek.

De Nord-West-notering komt van een hoog niveau. In het eerste kwartaal dit jaar bedroeg deze gemiddeld € 75. In het tweede kwartaal van dit jaar lijkt de basisprijs op gemiddeld € 61 per big uit te komen.

Onzekerheid op vleesvarkensmarkt

Het boerencollectief Deense Danskesvineproducenter ziet zich door de coronacrisis genoodzaakt om hun prognose voor de biggenprijs te herzien. In de eerste plaats door de sterke prijsdaling van vleesvarkens in de afgelopen weken. Het afnemende vertrouwen van vleesvarkenshouders in de varkensmarkt zorgt voor veel druk op de biggenprijs.

Stabilisatie op komst

Vanaf juni is het ergste leed geleden, denken de Denen. Dan gaat de horeca weer open. Dat zal vermoedelijk een steun in de rug betekenen voor de varkensprijs, die traditioneel toch aantrekt aan het begin van de zomer. De biggenprijs stabiliseert dan.

Herstel in november

De verwachting is dat de vanaf half november de biggenprijs weer aantrekt, volgens het seizoensmatige verloop van de notering. Gemiddeld zal de Nord-West-notering in 2020 tegen de € 57 per big zitten, denken de Denen. Dat is € 3 hoger dan de huidige prijs.

Belangrijke graadmeter

Duitsland importeert jaarlijks 11 miljoen biggen, waarvan het grootste deel uit Denemarken en ruim 4 miljoen dieren uit Nederland. De Nord-West-notering vormt zodoende direct of indirect het uitgangspunt voor de prijs van miljoenen Nederlandse biggen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.