Corona brengt stikstofdossier even in de schaduw

Een informatiebord over het coronavirus bij de de Tweede Kamer. - Foto: ANP
Een informatiebord over het coronavirus bij de de Tweede Kamer. - Foto: ANP

Alle ogen zijn gericht op het coronavirus en de bestrijding daarvan. In de politiek zet dat sommige dossiers ook op een tweede plan.

Er zijn belangrijke zaken en heel belangrijke zaken. Dus focust het kabinet zich nu op de corona-uitbraak in plaats van op andere zaken. Hét thema van de afgelopen maanden, het stikstofdossier, wordt even terzijde geschoven. Soms zelfs letterlijk: de corona-uitbraak zorgt ook voor wijzigingen in de politieke agenda. Sommige debatten, zoals vorige week het stikstofdebat en een debat over dieraantallen in de veehouderij, werden letterlijk van de agenda gehaald om een debat over de maatregelen met betrekking tot het coronavirus te kunnen voeren.

Virusverspreiding voorkomen

Een behoorlijk aantal Kamerleden, vooral uit Noord-Brabant, is afwezig op het Binnenhof om risico op eventuele virusverspreiding te voorkomen. Tijdens stemmingen werden zelfs afspraken gemaakt dat voor iedere coalitiegenoot die afwezig was ook een oppositiegenoot niet zou stemmen, zodat de stemverhouding niet zou veranderen. Twee landbouwwoordvoerders, Tjeerd de Groot (D66) en Barry Madlener (PVV) waren bij de landbouwdebatten afwezig wegens ziekte, ze werden vervangen door collega’s.

Het kabinet heeft met de PFAS- en stikstofcrisis al wel geleerd hoe om te gaan met de economische gevolgen van een crisis

De Tweede Kamer heeft bovendien besloten dat bezoekers vanaf vrijdag niet meer welkom zijn in het gebouw. Het lijkt een eenvoudige maatregel, maar politiek gezien is het een grote stap. Politiek moet altijd openbaar zijn. Het is dan ook voor het eerst in de geschiedenis dat de debatten niet openbaar toegankelijk zullen zijn. Voor het landbouwdossier betekent dit dat publiek volgende week niet welkom is bij de technische briefing van het Mesdagfonds over de stikstofcijfers.

Vertraging op langere termijn

De maatregelen zijn lastig voor de korte termijn, maar ze zorgen ook voor de langere termijn voor vertraging. Zo zijn geplande partijcongressen van komend weekend afgelast, de gesprekken die CDA met zijn Brabantse achterban wil voeren over de coalitievorming met Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant liggen daardoor stil.

Meer denkruimte voor beleid

Terwijl eerder alle ballen gericht waren op het stikstofdossier, lijkt het daar nu behoorlijk stil. Dat geeft de spelers de ruimte om wat minder voor het oog van de camera te handelen. Landbouwminister Carola Schouten staat even wat minder in het middelpunt van de belangstelling en dat zal ze zeker niet erg vinden. Het overleg volgende week tussen coalitiepartijen over een maatregelenpakket voor stikstofreductie, zoals voermaatregelen of maatregelen met betrekking tot beweiden en bemesten, zal de aandacht van de algemene media waarschijnlijk niet trekken. Daardoor kunnen de politici in de overlegkamers wat rustiger overleggen. Het dossier wordt overschaduwd. Dat kan voor het dossier gunstig zijn: het geeft iets meer denkruimte om tot beleid te komen. Daarnaast heeft het kabinet met de PFAS- en stikstofcrisis al wel geleerd hoe om te gaan met de economische gevolgen van een crisis. De garantstellingsregeling voor kleine ondernemers die in de knel kwamen door PFAS en stikstof wordt snel opengesteld voor gedupeerden van de coronacrisis.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer