Skip to content

Corona brengt voedselvoorziening niet in gevaar

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De voedselvoorziening in Nederland komt niet in gevaar. Ook niet als de huidige maatregelen nog maanden van kracht blijven of strenger worden, is de continuïteit van de voedselvoorziening niet in gevaar.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt voldoende geproduceerd en er is voldoende voorraad in distributiecentra.

Wel waarschuwt ze dat langdurige maatregelen of bij sluiting van grenzen minder keuzemogelijkheden kunnen komen. “Maar ook dan is er nog steeds voldoende gezond voedsel voor iedereen in Nederland”, zegt Schouten.

Voldoende verpakkingsmateriaal

Na een aangenomen Kamermotie van Gertjan Seegers (CU) heeft Schouten diverse scenario’s doorgenomen en de knelpunten daarbij geïnventariseerd.

Voldoende verpakkingsmateriaal is een van de aandachtspunten waar de landbouwminister voor zegt in te zetten, net als voor de doorstroom van essentiële producten, zoals voedsel en vee, maar ook uitgangsmaterialen als zaai- en pootgoed bij grenscontroles.

Wereldvoedselvoorziening

Internationaal heeft de coronacrisis grotere impact op de wereldvoedselvoorziening. Uit een studie van diverse instituten van de VN blijkt dat bij een verlies van 1% van het bruto nationaal product op wereldschaal zal leiden tot een toename van 30 miljoen mensen met acute honger. “Voor de voedselzekerheid is het cruciaal dat de handel wereldwijd kan blijven doorgaan en landen in het kader van lockdowns niet in de onterechte reflex schieten van (handels)restrictieve maatregelen”, vindt Schouten. Het ministerie en de landbouwraden vragen hier internationaal aandacht voor.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin