Corona-economie dicteert olieprijs

07-07-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Veelbelovende berichten over een mogelijk coronavaccin zorgden vorige week voor een piekje in de olieprijs. Brent, de internationale benchmark voor de oliemarkt, wipte maar weer eens boven $ 40 per vat.

De olieprijs gaat mee in het beurssentiment. Bemoedigende testresultaten van een mogelijk coronavaccin door het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech zorgden voor optimisme bij beleggers.

Ook een bijna recordgrote voorraad aan ruwe olie in de Verenigde Staten zorgde voor een stijging van de olieprijs donderdag 2 juli. Daarna lijkt de olieprijs redelijk stabiel. Dinsdag 7 juli noteerde Brent $ 43,22 per vat.

Nieuwe coronabesmettingen VS houden beurzen bezig

Investeerders op de oliemarkt houden de ontwikkelingen wereldwijd in het aantal besmettingen met het coronavirus nauwlettend in de gaten en acteren ernaar. Met name het sterk stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten houdt de gemoederen op de beurzen bezig. Daarnaast buigen de financiële markten zich deze week over verschillende macro-economische cijfers.

In de Amerikaanse staten Texas en Florida neemt het aantal coronabesmettingen in recordtempo toe. Dit weekend werd Onafhankelijkheidsdag gevierd in de VS en de vraag is nu of dit leidt tot een versnelling van besmettingen in het land. President Donald Trump zei dat er voor het einde van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus klaar zal zijn.

Geringe vraag naar olie op lange termijn

Op macro-economisch gebied worden onder meer gegevens gemeld over de Duitse en Franse industrie en de winkelverkopen in de eurozone. Uit de VS komt later deze week informatie over bijvoorbeeld de dienstensector en de wekelijkse uitkeringsaanvragen.

De verwachting van grote spelers op de energiemarkt is dat op de lange termijn de olievraag nog altijd gering zal zijn, weet persbureau Reuters.

Bekijk het verloop van energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur
Meer over


Beheer