Doorgaan naar artikel

Corona houdt aardappelmarkt rustig

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Het aantal gedane transacties is niet groot voor fritesaardappelen. De verwerkende industrie krijgt voldoende grondstof binnen via de contractverplichtingen.

De aardappelmarkt blijft onder druk staan door corona. Zolang de afzet in de out-of-homemarkt niet soepel doorloopt, blijft de druk op de aardappelmarkt staan. PotatoNL noteert voor fritesaardappelen (categorie 1) stabiel op € 3 tot € 4 per 100 kilo. Verder zijn er vorige week vrije Bintjes geladen voor € 9 per 100 kilo voor de verwerking van een specifiek aardappelproduct.

Geen grote volumes

De exportnotering voor bovenmaats pootgoed blijft gelijk op € 5 tot € 6,50 per 100 kilo. Deze notering staat daarmee zo’n € 9 lager dan een jaar geleden. Door de diversiteit van landen (Afrika, Azië, Zuid-Europa) aan de markt hebben exporteurs van bovenmaats pootgoed het de afgelopen weken drukker. De prijzen liggen dan wel op een laag niveau, maar de doorloop zit er tenminste in. Al is de beschikbaarheid van koelcontainers soms een probleem voor de afzet. De hoeveelheden bovenmaats pootgoed die weggaan, zijn overigens beperkt.

Termijnmarkt daalt

Rooiwerkzaamheden vlotten wat beter doordat de neerslag minder is geworden. In het Zuidwesten moet zoals verwacht nog zo’n 40% tot een derde worden gerooid. Doordat telers steeds meer in de zwaardere gronden komen, verloopt het rooiwerk trager. Maar met droger weer in aantocht ebben de zorgen over aardappelen die niet gerooid kunnen worden weg. De termijnmarkt in Leipzig staat dan ook onder druk. Waar vorige week de notering voor het april 2021 contract redelijk stabiel op of iets boven € 7 per 100 kilo stond, daalt begin deze week de notering naar € 6,40 per 100 kilo.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin