Corona legt Tönnies-slachterij in Sögel stil

Het districtsbestuur van Emsland gaat over tot de sluiting van slachterij Weidemark in Sögel. Dit moet een dreigende, exponentiële groei van het coronavirus voorkomen.

Het hoge aantal coronabesmettingen bij slachterij Weidemark is voor het districtsbestuur reden de fabriek te sluiten. Dat gaat geleidelijk. Vrijdag worden de laatste varkens geslacht. De snijzaal gaat zondag 11 oktober dicht. Vanaf dat moment ligt het werk tijdelijk stil in deze Tönnies-slachterij. De sluiting is voor maximaal drie weken, meldt het district Emsland op zijn zijn website. Uiterlijk 3 november loopt de maatregel af.

112 mensen met corona

Onder het slachterijpersoneel zijn 112 mensen positief getest op het virus. Het verantwoordelijk bestuur wil voorkomen dat dit aantal omhoog schiet en burgers in het gebied om de slachterij ook massaal corona krijgen.

De tijdelijk sluiting van de slachterij hing in de lucht. Eerder deze week draaide het bedrijf reeds op halve kracht. Dat maakte het mogelijk om meer afstand te houden tussen de personeelsleden. Ook onderging elk personeelslid een corona-sneltest voor deze aan het werk kon. Onder normale omstandigheden krijgt het bedrijf dagelijks zo’n 12.000 varkens aan de haak.

Te rigoureus

Moederbedrijf Tönnies Fleisch noemt de sluiting van slachterij Weidemark een buitenproportionele maatregel. Afgelopen dagen zijn veel preventieve maatregelen getroffen, in overleg met de autoriteiten. Een daarvan is het dragen van zogeheten FFP 2-mondmaskers. Dit leidde ertoe dat het aantal besmetting niet toenam, aldus het vleesbedrijf.

De sluiting van de slachterij vergroot ook de druk op de varkensbedrijven, betoogt Tönnies Fleisch. Het dierenwelzijn loopt daardoor gevaar. De varkensstallen in Duitsland puilen al uit, lieten de boeren eerder weten.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.