Doorgaan naar artikel

Corona legt zwakheden voedingssector bloot

De coronacrisis heeft de zwakke punten van de Europese voedingssector blootgelegd.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
NVWA-controleur checkt de documenten van koeien die geëxporteerd worden. De voedingssector is sterk afhankelijk van import en export.- Foto: Diederik van der Laan premium

NVWA-controleur checkt de documenten van koeien die geëxporteerd worden. De voedingssector is sterk afhankelijk van import en export.- Foto: Diederik van der Laan

De coronacrisis heeft de zwakke punten van de Europese voedingssector blootgelegd. De sector is sterk afhankelijk van import en export. Ook de just-in-time levering van grondstoffen, om de voorraden klein te houden, zorgde voor problemen in 2020 en 2021.

Dat zei Claudia Canales Holzeis, lid van de European Acadamies Science Advisory Council, op een webinar van de InterAcademy Partnership (IPA). “Daar bovenop komen problemen door droogte, de krappe beschikbaarheid van seizoensarbeid en handelsverstoringen. De Covid-19-crisis heeft er daarnaast ook voor gezorgd dat mensen slechter zijn gaan eten. Naast overgewicht komt in Europa ondervoeding voor en mensen die ongezond eten. Ondervoeding zie je vooral toenemen bij kinderen, ouderen en migranten. Ongeveer 43 miljoen mensen in de EU krijgen niet minstens om de dag één voedzame maaltijd.”

Van voedelsproductie naar voedselsystemen

Holzeis vindt dat de Europese voedingssector de aandacht moet verleggen van productie naar een brede kijk op de voedselsystemen. “Er moet een balans komen tussen voedselproductie en consumptie. Ook is meer aandacht nodig voor gezondheid en duurzaamheid. Het dieet van de Europeanen heeft een grote milieuafdruk wat betreft broeikasgassen, gebruik van zoet water en landgebruik buiten Europa.”

Aandacht voor verspilling voedsel

Ook vraagt Holzeis aandacht voor verspilling. “Ongeveer 20% van alle voedsel in de EU wordt verspild. Dat is een jaarlijkse kostenpost van € 143 miljard.”

Over de hele wereld is dat nog veel meer, aldus Robin Fears, projectcoördinator biosciences van European Academies’ Science Advisory Council (EASAC), op het webinar. “Wereldwijd wordt 30% van het geproduceerde voedsel nooit opgegeten. Terwijl de voedselproductie leidt tot schade aan bodem, water, zeeën en atmosfeer.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin