Corona leidt tot robotisering en consolidatie

Na Duitsland is het deze week billen knijpen in Nederland: blijven de slachterijen open? Ze staan in de spotlights als broeinest van coronabesmettingen.

De varkens gaan nog probleemloos weg, maar of dat de komende weken zo blijft, is nog maar de vraag. De grote slachterijen als Vion en Van Rooi Meat liggen zwaar onder vuur na coronabesmettingen onder zowel hun medewerkers als de daar werkende NVWA‘ers.

Medewerkers beter beschermen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat de slachtsector maatregelen neemt om zijn personeel beter te beschermen tegen corona. Dat betekent testen van medewerkers, transport in kleinere groepen en betere huisvesting van de vele ingehuurde Oost-Europeanen. En dat op korte termijn, anders wil LNV de NVWA-medewerkers meer beschermen, lees: terugtrekken van de slachtlijn. En dat is de facto een blokkering van de slachterijen.

Dinsdagavond 26 mei waarschuwde landbouwminister Schouten ook nog eens dat slachterijen zich moeten voorbereiden op uitvallen van meer locaties vanwege uitbraken van het coronavirus onder het personeel.

Vanaf 2021 arbeidsmigrant in dienst van slachterij

Ook in Duitsland pakt de politiek door rondom de arbeidsomstandigheden en huisvesting van de Oost-Europeaanse inleenkrachten. Die moeten vanaf 2021 rechtstreeks in dienst komen van de slachterijen en die worden ook verantwoordelijk voor de huisvesting ervan.

Corona gaat leiden tot consolidatie en verdergaande schaalvergroting in de varkensslachtsector

Dit alles gaat fors in de papieren lopen voor de slachterijen. Reken op vele tientallen miljoenen euro’s per maand aan extra kosten voor de grote concerns. Dat zal dé drijfveer zijn voor verdere robotisering van het slacht- en uitbeenproces. Uiteindelijk leidt corona daarmee tot consolidatie en verdergaande schaalvergroting in de varkensslachtsector.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.