Het valt niet mee graanhandelaar te zijn in deze coronacrisis.
Niemand weet hoe de vlag van de wereldeconomie er over een paar maanden bij hangt. Komt er een tweede golf besmettingen? En zo ja, in welke mate? Hoe lang duurt het voor er een veilig vaccin is tegen Covid-19? Hoe lang gaat de economische recessie duren? Hoe diep is het gat waar de economieën in gaan vallen?
In al deze onzekerheid klampen handelaren zich vast aan alle strootjes die ze kunnen vinden. Dat is goed te zien op de graanmarkt. Eind vorige week werd mais duurder op de termijnmarkt in Chicago vanwege droogte in de Midwest in de Verenigde Staten, waar veel mais wordt geteeld. Het gaat daar deze week regenen is de verwachting, en de maisprijs daalde gisteren weer. Op de termijnmarkt in Parijs werd mais wel wat duurder, zonder een duidelijke aanleiding.
De tarweprijs steeg dinsdag 7 juli in Chicago, evenals op de termijnmarkt in Parijs. De oogst is begonnen in Rusland en de EU en de hectareopbrengsten vallen wat tegen. Het Franse ministerie van landbouw schat de tarweoogst op iets meer dan 31 miljoen ton. Dat is ruim 6 miljoen ton minder dan vorig jaar en de één na laagste oogst in de laatste 16 jaar.
De prijsstijging bij tarwe is echter wel opmerkelijk, omdat de wereld dit seizoen veel meer tarwe oogst dan nodig is voor het verbruik. De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat de oogst 7,4 miljoen ton groter uitvalt dan het verbruik. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat het overschot op 9 miljoen ton en de International Grains Council zelfs op ruim 12 miljoen ton. Dat is een aanzienlijk overschot op een verbruik van rond de 752 miljoen ton. Het geeft aan dat de graanmarkt nu vooral naar de korte termijn kijkt. De lange termijn is te lastig om in te schatten.
Prognose: graanmarkt blijft onzeker.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina