Doorgaan naar artikel

Corona maakt voedingsproducenten somber

De coronacrisis is funest voor vertrouwen dat producenten van levensmiddelen hebben in de toekomst.

De coronacrisis is funest voor het vertrouwen dat producenten van levensmiddelen hebben in de toekomst. Foto: ANP premium

De coronacrisis is funest voor het vertrouwen dat producenten van levensmiddelen hebben in de toekomst. Foto: ANP

De coronamaatregelen maken levensmiddelenproducenten somber. Dat blijkt uit een analyse van de producentenvertrouwenindicator die het CBS iedere maand publiceert. De somberheid was het grootst toen de coronacrisis zijn piek bereikte.

De coronacrisis is funest voor het vertrouwen dat producenten van levensmiddelen hebben in de toekomst. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd over het producentenvertrouwen. De indicator voor het producentenvertrouwen in de voedings- en genotmiddelensector daalde in december naar 0,5%. In november 2021 lag dat nog op 7,1%. De statistici constateren dat het producentenvertrouwen het sterkst is gedaald in de voedings- en genotmiddelensector, vergeleken met alle andere belangrijke sectoren in de Nederlandse industrie.

Orderpositie

Het CBS publiceert iedere maand de indicator voor het producentenvertrouwen. Dat geeft de stemming aan onder ondernemers in diverse sectoren van de Nederlandse industrie. De indicator is berekend op basis van drie factoren. Dat zijn de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De indicator kan positief of negatief zijn ten opzichte van de nullijn en geeft aan hoeveel procent van de ondernemers positiever of negatiever zijn dan de nullijn. De voedings- en genotmiddelensector scoort in december 2021 een vertrouwensindicator van 0,5%. Dat is de laagste score sinds april dit jaar (0,4%). Maar is nog wel altijd veel hoger dan in december 2020 (-2,8%).

Corona

Uit de CBS-gegevens over meerdere jaren blijkt dat corona het vertrouwen in de toekomst heeft ondermijnd in de voedingssector. In maart 2020 werden voor het eerst maatregelen genomen om de coronacrisis te bezweren. Dat bleek funest voor het vertrouwen in de toekomst onder de voedingsproducenten. Ineens dook de indicator onder de nullijn (-2,3%). Het was voor het eerst sinds januari 2015 dat de vertrouwensindicator negatief was. De indicator bleef negatief van maart 2020 tot en met maart 2021, met als positieve uitzondering augustus 2020. In die maand was er een klein plusje van 0,9%. Maar toen in de herfst van vorig jaar de coronamaatregelen weer werden aangescherpt, dook de indicator weer in de min tot en met maart dit jaar.

Mei 2020

Sinds april 2021 is de indicator weer voorzichtig positief met als tijdelijk hoogtepunt een score van 7,1% in november. Maar met de komst van nieuwe coronamaatregelen is in december het vertrouwen weer gesmolten als sneeuw voor de zon naar een klein beetje positief (0,7%). Maar dat is lang niet zo erg als tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. In mei 2020, toen er nog veel onzekerheid was over de ernst van de crisis, zakte het vertrouwen onder de voedingsmiddelenproducenten naar -22,2%. Zo’n lage score is nooit voorgekomen in de voedingssector sinds januari 1994, toen het CBS startte met het berekenen van het producentenvertrouwen per industriesector. In april 2020 was dat al laag met -18,3%. Daarvoor was de laagste score in juni 2003 (-14,5%).

Levensmiddelenproducenten zijn ook wel eens een stuk vrolijker geweest over hun toekomstverwachtingen. De hoogste vertrouwensindicator stamt uit december 2007 met een plus van 13,9%. In dat jaar was de voedselproductie erg laag door misoogsten over de hele wereld. Dat dreef de voedselprijzen omhoog, waar de producenten van profiteerden.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin