Doorgaan naar artikel

Corona raakt iedereen

Foto: ANP

Foto: ANP

De coronacrisis raakt iedereen. Eensgezindheid is nodig om het virus te bestrijden, maar ook om de economische gevolgen te dragen. Bedrijven behoeden voor omvallen hoort daar ook bij.

De coronacrisis heeft een ongekende impact. In elk denkbaar opzicht zijn de gevolgen groter dan tot voor kort praktisch iedereen dacht. Medisch: niemand maakt meer grappen over dat ‘griepje’. En maatschappelijk: langzaam maar zeker wordt het openbare leven platgelegd en gaan we Italië achterna. De economie is daarbij ondergeschikt aan veiligheid en gezondheid. Vanzelfsprekend is de overheid aan zet. Eerst om maatregelen te treffen die de verspreiding afremmen. En straks om het herstel dat ooit komt in goede banen te leiden, en de lasten zo goed mogelijk over alle schouders te verdelen.

Intussen komen de eerste rekeningen op tafel

Voorkomen dat bedrijven omvallen

De eensgezindheid is nu gelukkig groot. In ‘vredestijd’ is er overal gedoe. Nu, in ‘oorlogstijd’ laten we die ruzies even voor wat ze zijn. Alle sectoren, hoe zwaar gedupeerd ook, volgen Den Haag. Intussen komen de eerste rekeningen op tafel. Ook vanuit de agro- en foodsector. De sierteelt lijkt – naast de cultuursector en de horeca- en reisbranches – het zwaarst getroffen. Maar ook andere agrarische bedrijfstakken tellen hun verliezen al. Er zit nu eerst maar één ding op: dat virus indammen, die beruchte curve afvlakken. Maar het spreekt vanzelf dat diezelfde overheid ook alles uit de kast moet halen om te voorkomen dat bedrijven omvallen. ‘Whatever it takes, for as long as it takes’, zei de Europese bankpresident Mario Draghi tijdens de kredietcrisis. Die houding is nu ook nodig.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin