Aardappelconsumptie in VS verschuift door corona

05-01 | |
In de retail wordt vooral chips verkocht met een aandeel van 39% in de supermarktverkopen. - Foto: Canva
In de retail wordt vooral chips verkocht met een aandeel van 39% in de supermarktverkopen. - Foto: Canva

De coronacrisis heeft een flinke verschuiving veroorzaakt in de aardappelconsumptie in de Verenigde Staten.

De afzet naar de foodservice daalde in seizoen 2019-2020 met 12,6% ten opzichte van 2018-2019. Dat is gerekend in versgewicht, waarbij alle aardappelproducten zijn omgerekend naar een versgewicht. De consumptie van aardappelen (dus inclusief aardappelproducten) via de supermarkten steeg daarentegen met 8,7%, meldt Potatoes USA.

Het aardappelseizoen loopt in de VS van juli tot en met juni. De verschuiving deed zich voor in de periode van januari tot en met juni 2020 tijdens de coronacrisis.

40% verwerkt tot diepvriesproducten

De VS consumeerde vorig seizoen 16,6 miljoen ton versgewicht aan aardappelen, inclusief import en export. Hiervan wordt 40% verwerkt tot diepvriesproducten, 25% wordt als vers verkocht en 23% is verwerkt in chips. De retail en de foodservice hebben omgerekend samen 15,4 miljoen ton aan versgewicht aan aardappelen weggewerkt. De foodservice had daarin een aandeel van 53% en de retail van 47%. Vóór de coronacrisis was dat respectievelijk 58% en 42%.

Aandeel chips in supermarktverkopen 39%

In de retail wordt vooral chips verkocht met een aandeel van 39% in de supermarktverkopen. Daarna volgen verse aardappelen met 32% en diepvriesproducten met een aandeel van 16%. In de foodservice zijn vooral diepvriesproducten populair met een aandeel van 63% in de aankopen. Daarna volgen vers (20%) en chips (7%).

Ook werden vorig seizoen meer aardappelen geïmporteerd, namelijk 6,7% meer. De export van aardappelen en aardappelproducten op basis van versgewicht daalde met 2,4%.

Lees ook: Aardappelsector VS wil importheffing op frites uit EU

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.