Corona voelbaar in markt blanke vleeskalveren

19-11-2021 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De prijs van blanke vleeskalveren stijgt nog wel, maar de hallelujastemming van afgelopen weken is behoorlijk getemperd. Met gemiddeld 6 cent erbij staat de notering exclusief btw op € 5,08 per kilo geslacht gewicht.

Corona is de grote onzekere factor in de markt van kalfsvlees en dat is steeds beter merkbaar. Met snel oplopende besmettingscijfers en steeds meer beperkingen of dreiging daarmee, is de markt nu wezenlijk anders dan twee weken geleden. Coronaperikelen zijn het meest voelbaar in Duitsland en wat minder nog in de Zuid-Europese landen. Toch merken verkopers dat in heel Europa kopers terughoudend zijn en geen kilo te veel aan voorraad willen hebben.

Slachtleeftijd terugbrengen

Dat is ook in de prijsvorming van de rosés merkbaar. Een verschil is wel dat het aanbod blank nog steeds beperkt is. Pas begin volgend jaar worden meer kalveren verwacht. Slachterijen hebben de ambitie om de slachtleeftijd gestaag terug te brengen en met een minimale aanboddruk het nieuwe jaar in te gaan. Het kan de prijsvorming ondersteunen, maar van de voorspelde grote prijsstijgingen lijkt de komende weken geen sprake.

Prognose: beperkte prijsstijgingen.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur


Beheer