Doorgaan naar artikel

Coronacampagne dierenbeweging stuit op verontwaardiging

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
De campagne van Gaia in een Belgische krant. - Foto: Vilt.be

De campagne van Gaia in een Belgische krant. - Foto: Vilt.be

Met paginagrote advertenties pakt de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia uit met een campagne waarbij veehouderij wordt gelinkt aan de uitbraak van pandemieën. Viroloog Hans Naywynck van de Universiteit Gent reageert verontwaardigd en noemt de actie ‘totaal misplaatst.’

Een foto van onder meer een koe, een kip en een varken en daarbij de bordjes ‘gekkekoeienziekte’, ‘varkenspest’, ‘vogelgriep’, ‘Ebola’, ‘Covid-19’ en ‘SARS’, gecombineerd met de slogan ‘Wij hebben er genoeg van!’. Op deze manier pakt GAIA uit in een aantal kranten. Wie op de website van de dierenrechtenorganisatie op de campagne klikt, wordt meteen gevraagd om te doneren. Je kan kiezen tussen 12, 25 of 40 euro of een vrij te kiezen bedrag om GAIA te helpen de wet markets of de industriële veehouderij aan te pakken.

Verkeerde keelgat

Het onderschrift bij het beeld dat voor deze campagne gebruikt wordt, geeft meer uitleg: “Wet markets, overal bloed, ingewanden, verschillende diersoorten in openlucht geslacht. De handel in wilde dieren, weggevangen uit de natuur, vaak beschermde diersoorten, vernielde biotopen. Bushmeat, ook te koop in België. Verre veetransporten, duizenden kilometers onderweg, veemarkten, verspreiders van dierenziektes. Industriële kwekerijen, intensieve veehouderij, dieren dicht op elkaar, behandeld als producten”, zo valt er te lezen.

Bij veel landbouwers, die in deze moeilijke tijden het beste van zichzelf geven, schiet deze GAIA-campagne in het verkeerde keelgat. De Belgische landbouworganisaties worden overstelpt met misnoegde reacties. Ze zijn zelf ook furieus. “Dergelijke misleidende propaganda is meer dan een brug te ver. Deze wansmakelijke campagne is meer dan een spijtig voorval. Ze is verwerpelijk. Zo’n campagne kost bovendien veel geld, geld dat in deze tijden echt wel nuttiger besteed kan worden. Of, om het met dezelfde woorden te zeggen: wij hebben er genoeg van”, reageert boerenorganisatie ABS boos.

Coronacrisis misbruikt

Ook de Boerenbond is bijzonder boos dat de dierenrechtenorganisatie de coronacrisis zo misbruikt met een dure campagne. “GAIA ligt duidelijk niet wakker van wetenschappelijke en correcte communicatie. Deze campagne is bijzonder platvloers en een belediging voor onze veehouders die nu aan de slag blijven om de bevolking te voorzien van veilig voedsel”, klinkt het. Boerenbond wijst onder meer op de strenge bioveiligheidsmaatregelen die veehouderijen België al jaar en dag hanteren.

Steun krijgen de landbouwers ook van viroloog Hans Nauwynck van de Universiteit Gent, die het zeer spijtig noemt dat een organisatie als GAIA ‘de huidige coronapandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed’. “Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS of Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb er echter wel problemen mee dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal”, stelt professor Nauwynck.

‘Landbouw heeft dit niet veroorzaakt’

Volgens hem is het een feit dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. “Maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn er juist de dupe van. De Afrikaanse varkenspest is vanuit Afrika aan het oprukken via everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens. De gekkekoeienziekte werd veroorzaakt door een probleem met het voer en de vogelgriep is afkomstig van wilde vogels”, verduidelijkt de viroloog.

Voor hem is het dan ook een brug te ver dat GAIA de huidige crisis aangrijpt om de landbouw op hetzelfde niveau te plaatsen als “de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van pandemieën zoals Covid-19, SARS of Ebola. Zeker op een moment waarop iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen.” Nauwynck vindt dat excuses van GAIA meer dan ooit op zijn plaats zouden zijn, zeker nu de landbouwers dag in dag uit verder werken om iedereen in deze moeilijke tijden van voldoende voedsel te voorzien.

GAIA zegt in reactie op de kritiek van Nauwynck dat haar campagne is bedoeld als ‘systeemkritiek’, en niet gericht is tegen individuele boeren.

Snel delen

Image
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin