Doorgaan naar artikel

Coronacrisis: continuïteit is prioriteit nummer 1

Minister Wopke Hoekstra van Financiën - Foto: ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën - Foto: ANP

Het waren grote woorden die minister Hoekstra van Financiën in de Tweede Kamer gebruikte, woensdag: mensen die ‘het gore lef hebben’ om misbruik te maken van de crisissteunmaatregelen van de overheid, krijgen diezelfde overheid achter zich aan.

Stoere taal is meestal bedoeld om onmacht te maskeren, net als een moreel appel. Dat is nu niet anders. Alle inspanningen zijn gericht op twee dingen: de gezondheidszorg in de benen houden en voorkomen dat de economie helemaal instort.

Coronacrisis brengt ook enorme economische schade mee

De astronomische steunbedragen die overheden uittrekken, hebben als belangrijkste doel: vertrouwen bieden. Daar is haast bij, veel tijd om regelingen juridisch waterdicht te maken, is er dan ook niet. In het streven om mensen nu gerust te stellen, worden onvermijdelijk verwachtingen gewekt die later niet ingevuld kunnen worden.

Tegelijk probeert elke branche zicht te krijgen op de schade. Het begon met de horeca en de culturele sector en al snel kwam ook de ramp in de sierteelt in beeld. Vorige week berekende LTO een schade van € 5 miljard. Deze week meldde de aardappelsector zich met vele miljoenen. De rampspoed is ongekend en iedereen is slachtoffer.

Wie krijgt hoeveel crisissteun van de overheid?

Zo gauw het virus uitgewoed is, zal een nieuwe strijd losbarsten: wie draait op voor welke schade en hoe ruim is de staatsruif echt? Dat wordt een enorm gevecht, net zoiets als de ‘100%-acties’ na overhaaste evacuaties in het rivierengebied in de jaren 90, maar dan in het kwadraat.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin