Doorgaan naar artikel

Coronacrisis: ‘Deze bedrijfsopzet is een goede keuze geweest’

Voor Menko van Zwol is de afzet van tafelaardappelen naar de horeca helemaal stilgevallen. - Foto: Jan Willem van Vliet

Voor Menko van Zwol is de afzet van tafelaardappelen naar de horeca helemaal stilgevallen. - Foto: Jan Willem van Vliet

Door de coronacrisis is voor Menko van Zwol de afzet van tafelaardappelen naar de horeca helemaal stilgevallen.

Menko van Zwol heeft in Spijk (Gr.) een akkerbouwbedrijf. Hij verkoopt aardappelen aan huis, levert aan foodtrucks, restaurants en supermarkten. De coronacrisis maakte dat hij even moest schakelen. “Twee van de medewerkers gaan langs de deuren voor huis-aan-huisverkoop. Ik dacht wel even: hoe moet dat? Maar klanten denken goed mee. Ze zetten een emmertje aan de deur, soms met contant geld er in. We hebben ook een mobiel pinapparaat aangeschaft, zodat contactloos betalen ook mogelijk is.”

Piek afzet tijdens ‘hamsteren’

De verkoop aan huis is na een piek in het begin van de coronacrisis nu weer stabiel en ook de leveranties aan supermarkten zijn weer terug op het normale niveau. “Toen er sprake was van hamsteren, hebben we wel een piek gehad in de afzet. Maar dat hamsteren is nu weer voorbij.”

Effect coronacrisis op jaaromzet

De afzet naar horeca en foodtrucks ligt echter volledig stil. “En daar zit toch wel 20% van de omzet. Wat het effect op de jaaromzet is, kan ik nog moeilijk inschatten. Misschien, als de restaurants straks weer open mogen, de schade nog meevalt. Of ik straks, als alles voorbij is, dingen anders ga doen? Nee, ik werk nu al heel breed en ik ben er weer in bevestigd dat dat een goede keuze is geweest.”

Beheer
WP Admin