Doorgaan naar artikel

Coronacrisis raakt omzet groothandel Sligro

Foto: ANP

Foto: ANP

Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus.

Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden. In het laatste kwartaal van 2020, toen de huidige lockdown van start ging, lag de omzet bijna een derde lager. Sinds de laatste lockdown zijn consumenten, die in eerdere periodes tijdelijk bij de groothandels hun aankopen mochten doen, ook niet meer welkom. Bovendien moesten ook de restaurants van hotels dicht.

Omzet € 1,95 miljard

De totale omzet van Sligro bedroeg €1,95 miljard, waarvan bijna € 1,8 miljard in Nederland. In 2019 was de omzet totaal bijna € 2,4 miljard met net geen 2,2 miljard in Nederland. De omzet daalde in België harder dan in Nederland en kwam uit op € 169 miljoen, op de Belgische markt is Sligro echter een veel kleinere speler.Wegens de omzetdaling heeft Sligro stevig in de kosten gesneden. Van de kleine 700 uitzendkrachten die voor de coronacrisis werkten voor de groothandelaar, werken er volgens financieel directeur Rob van der Sluijs nu slechts een handvol voor het bedrijf. Ook niet noodzakelijke investeringen stelt Sligro waar mogelijk uit.

Geld stroomt bedrijf niet uit

“In algemene zin kan ik zeggen dat wij cash-flowneutraal konden ondernemen bij lagere omzetten, dus het geld stroomt niet de onderneming uit”, zegt Van der Sluijs. Sligro maakte naast besparingen gebruik van het eerste en derde pakket aan loonsubsidies van de overheid. Van banenverlies bij de circa 5.000 vaste werknemers is tot dusver geen sprake, verklaart de Sligro-bestuurder. “We willen die vaste kern behouden voor als de markt weer aantrekt.”

Perspectief door vacinaties

Het herstel zal nog even duren, maar Sligro ziet door de vaccinaties perspectief voor herstel. Dat zal, gezien de waarschijnlijke verlenging van de lockdown, niet meer in het eerste kwartaal gebeuren. Maar mogelijk groeit de vraag bij horecabedrijven en cateraars vanaf het tweede kwartaal wel langzaam. “De consument gaat als het kan weer heel snel naar het terras, evenementen of het theater”, voorspelt Van der Sluijs.

De omzetcijfers van Sligro zijn beter dan waar analisten in doorsnee op hadden gerekend. Zij gingen uit van opbrengsten iets onder de € 1,9 miljard euro. Later deze maand komt Sligro met de volledige jaarcijfers.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin