Coronaleningen stijgen boven € 50 miljard

Foto: ANP
Foto: ANP

De kredietverlening door banken tijdens de coronacrisis is afgelopen maand fors gestegen. De banken hebben sinds het begin van de crisis 56.000 bedrijven financieringen verstrekt met een totale waarde van € 51,1 miljard. Dat is bijna € 7 miljard meer dan begin april volgens de Coronamonitor van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Van de ruim € 51 miljard is € 3,3 miljard verstrekt met overheidsgaranties. Dat zijn onder meer de Borgstelling mkb-kredieten (BMKB en BMKB-C)) en de Borgstellingkredieten voor de Landbouw inclusief de verruimingen van deze regelingen vanwege corona (BL en BL-C).

Dat gaat in totaal om 8.100 bedrijven, vooral uit het MKB. Van de totale financiering met garanties bestaat € 1,9 miljard uit garanties voor MKB bedrijven (ruim 70% van het aantal bedrijven). De garantieregelingen voor de landbouw betreffen een financiering van € 366 miljoen en 4% van de bedrijven met een garantieregeling. Regelingen voor grote bedrijven omvatten een financiering van ruim € 1 miljard en 1,3% van de bedrijven.

Tweedeling

Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink zet de kredietgroei stevig door ondanks de coronacrisis: “Dat leert ons dat grote delen van de economie ondanks alles goed presteren. Maar de tweedeling verdiept zich. De sterke groei zit bij grotere leningen vanaf € 1 miljoen. In sectoren die zijn getroffen door de beperkende maatregelen zoals de horeca, fysieke offline retail, aanbieders van reizen en de evenementensector is het beeld nog altijd niet rooskleurig. We zien dat onder andere aan het feit dat de leningen met overheidsgarantie maar mondjesmaat groeien.”

Volgens Buijink lijken ondernemers in die getroffen sectoren minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan. Hij noemt het van ‘essentieel belang dat snel duidelijkheid komt over voortzetting van de overheidssteun.’

Betaalpauze

In 2020 hebben 129.000 bedrijven een zogenoemde betaalpauze gekregen voor rente en aflossingsverplichtingen. Dat ging om de generieke betaalpauze van een half jaar en komt uit op een totale waarde van € 3,1 miljard volgens de NVB. De bankenkoepel wijst er op dat in individuele situaties nog steeds betaalpauzes mogelijk zijn.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.