Coronaschade paardensector: € 152 miljoen

De paardensector schat de schade als gevolg van de coronacrisis op € 152 miljoen. De Sectorraad Paarden heeft landbouwminister Carola Schouten om steun gevraagd.

Alle geledingen in de paardensector zijn door de coronacrisis hard geraakt. Bedrijven en organisaties hebben directe schade door verminderde opbrengsten en kosten die wel doorgaan. De grootste schadeposten zijn het afgelasten van grote paardenevenementen, stamboekkeuringen en omzetverliezen van lokale ondernemers in de sport.

Export van paarden

De export van paarden is de belangrijkste motor van de paardensector in Nederland. Deze export is sinds maart enige tijd stil komen te liggen. Sinds de eerste week van mei is export op beperkte schaal weer mogelijk en kunnen veulens weer gechipt worden en mogen paarden weer gekeurd worden.

Vraag om steunfonds voor paardenhouderij

De Sectorraad Paarden spreekt wekelijks op het ministerie over de knelpunten voor de paardensector als gevolg van de coronamaatregelen. De Raad heeft Schouten via een brief gevraagd om lastenverlichting via btw-verlaging en een steunfonds voor de paardenhouderij waaruit bedrijven en organisaties financiële bijstand kunnen krijgen. De btw-verlaging zou moeten gelden voor de handel, pensionstalling, lessen en training van paarden en ook voor dekgelden en stamboekdienstverlening.

Buurlanden ondersteunen paardensector wel

De huidige Nederlandse steunmaatregelen bieden volgens de Sectorraad Paarden maar een beperkte oplossing voor de organisaties en ondernemingen, omdat de kosten voor het houden van paarden onverminderd doorlopen en zelfs

toenemen, terwijl er geen of nagenoeg geen mogelijkheid is tot het creëren van inkomsten, aldus voorzitter Jan Cees Vogelaar van de sectorraad.

In buurlanden België, Frankrijk en Duitsland wordt de paardensector ondersteund door de overheid.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.