Coronasteun beter toespitsen op agrosector

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Schouten scoort wat credits in het stikstofoverleg als ze steunmaatregelen regelt voor de agrosector.

Er zijn in deze uitzonderlijk mooie en warme aprildagen zowaar lichtpuntjes te melden over de coronacrisis. De groei van het aantal zieken vlakt af, Duitsland doet de grens gelukkig toch niet dicht en in Oostenrijk gaan ze al richting versoepeling van de maatregelen, die overigens strenger zijn dan hier.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Tot zover het goede nieuws. Intussen tekenden al bijna 27.000 bedrijven zich in voor de loonkostensubsidie, wat de omvang van deze immense, plotselinge crisis bewijst.

Voor de landbouw bieden de steunmaatregelen nog niet echt lucht. Zo wijst LTO er terecht op dat bedrijven met seizoenspieken niet optimaal gebruik kunnen maken van de NOW-regeling voor doorbetaling van loon. Minister Koolmees (SZW) erkent dat probleem. Het is zaak dat hij er ook iets aan gaat doen. Voor de landbouw zit er toe nu toe immers nog niet zo heel veel in het steunpakket.

Gecombineerde opgave

Dat er geen uitstel komt voor het invullen van de Gecombineerde opgave is op het eerste gezicht jammer, maar dit is vooral een kwestie van beleving. Er is nog genoeg tijd om met wat improvisatie de benodigde adviezen van deskundigen tot je te nemen als ondernemer.

Belangrijker zijn specifieke financiële steunmaatregelen voor getroffen sectoren als de sierteelt en de aardappelsector, en eventueel marktondersteuning voor andere. Krijgt minister Schouten die van de grond, dan scoort ze ook weer wat credits voor het vastgelopen stikstofoverleg.Beheer