Coronavirus en goedkopere olie drukken graanmarkt

09-03-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Na de problemen met het coronavirus en de weerslag daarvan op de grondstoffenprijzen krijgt de graanmarkt een nieuwe domper. De aardolieprijs zakt abrupt en trekt de prijzen van mais, soja en tarwe mee. Een negatief sneeuwbaleffect.

De graanmarkt raakt verder in het slop. Een invloed van formaat is de druk die de problemen met het coronavirus leggen op de handel. De angst voor economische terugval maakt inkopers voorzichtig, de handel stagneert. Bovendien zijn er ook logistieke problemen die een rol gaan spelen in gerelateerde markten, zoals vleesproductie.

Termijnmarkt Parijs

Op de termijnmarkt in Parijs bleef vorige week de prijs voor het tarwecontract mei 2020 aanvankelijk stabiel hangen rond € 184 per ton, maar zakte het niveau vrijdag naar het dieptepunt van dit jaar, een slotnotering van € 181,75. Maandag 9 maart ging daar nog eens zo’n 4 euro af.

Plotselinge verlaging aardolieprijs

De gang van zaken voor mais was niet heel anders dan die bij tarwe. De abrupte daling van de termijnmarktprijzen op maandag heeft als belangrijke oorzaak de plotselinge verlaging van de aardolieprijs, na de afgekondigde maatregel van Saoedi-Arabië om de productie van aardolie flink op te schroeven, in combinatie met prijsverlagingen. Dit is een represaille tegen de weigering van Rusland om de productie van aardolie te beperken.

De hierdoor veroorzaakte daling van de aardolienoteringen heeft veel invloed op de markt voor allerlei grondstoffen, waaronder ook de granen.

In het bijzonder de prijzen van mais, soja en suiker ondervinden direct invloed van de ontwikkelingen op de brandstofmarkt.

Granen

Op de fysieke markt is het prijspeil van de granen vanaf eind februari wel wat gezakt, maar gaat het prijsverloop minder direct. Dat geldt voor zowel tarwe als mais.

Gerst is iets stabieler. Een invloed die structureel drukt op de prijs van de granen is het gegeven dat de vooruitzichten voor de oogst 2020/’21 vrij goed zijn.

Daarop zijn er enkele uitzonderingen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noemt een teveel aan neerslag in Europa, vooral Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
In Rusland en Oekraïne is er in het zuiden juist aanhoudende droogte.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer