Coronavirus in plaats van handelsspanningen voor Deere

25-02-2020 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

John Deere merkt verbetering in het sentiment onder boeren door afnemende spanningen tussen de VS en China. Tegelijkertijd houdt het een vinger aan de pols vanwege het coronavirus.

Vorige week presenteerde John Deere resultaten over het eerste kwartaal van het boekjaar 2020. Daaruit bleek dat het bedrijf minder somber is over de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten. Het bedrijf ziet dat het sentiment onder Amerikaanse boeren begint te stabiliseren. Tegelijkertijd zijn er echter ook nieuwe ontwikkelingen die het bedrijf in de gaten houdt, waaronder de uitbraak van het coronavirus, ofwel Covid-19-virus, in Azië.

Inkomens van Amerikaanse boeren

Naast dat boeren in de VS weer wat meer vertrouwen krijgen nu er een fase-1 handelsovereenkomst is, verwacht John Deere dat ook de inkomens van de Amerikaanse boeren verbeteren dit jaar. Deels zal dat komen door de financiële hulp van $ 3,6 miljard die boeren krijgen als compensatie voor de gevolgen van de handelsoorlog. Ondanks dat de nieuwe markttoegang in China, afgesproken in de handelsovereenkomst, het sentiment verbetert, zullen boeren toch voorzichtig en afwachtend blijven totdat de export van landbouwgoederen naar China werkelijk begint aan te trekken. Aangezien de vraag naar sojabonen vanuit China seizoensgebonden is, is het volgens Deere onwaarschijnlijk dat de export naar China voor het oogstseizoen nog aanzienlijk zal toenemen. Als gevolg hiervan verwacht de trekkerfabrikant geen significante veranderingen in de vervangingscyclus van trekkers tijdens 2020. Desondanks is het orderboek voor trekkers van fiscaal 2020 gezond, aldus John Deere.

Voorzichtig met investeren in machines

In Zuid-Amerika zijn boeren ook voorzichtig met het investeren in machines, gezien de impact van de verschuivingen van handelsstromen nog niet volledig duidelijk is. China kocht bijvoorbeeld veel landbouwgoederen in het continent, maar het is niet zeker hoe dat zal veranderen onder de fase 1-handelsovereenkomst, waarin China heeft beloofd meer Amerikaanse goederen te kopen, en wat dat betekent voor Zuid-Amerikaanse boeren. In Europa verwacht John Deere een stabiel sentiment, ondanks verbeteringen van marges in de melkvee- en rundveesector en een goed herstel na de droogte.

Impact van het coronavirus

De ontwikkeling die John Deere in het lopende kwartaal onder andere zal bezighouden is het coronavirus. Enkele fabrieken in China hebben tijdelijk stilgelegen. Het bedrijf heeft productielocaties in China die onderdelen maken voor fabrieken wereldwijd. Het bedrijf reserveert daarom $ 40 miljoen voor versneld vliegtuigvervoer om ervan verzekerd te zijn dat er geen verstoringen zijn in het transport van onderdelen die in China worden gemaakt naar fabrieken op andere locaties. Dit gevolg van het coronavirus zou de meeste impact op het presteren van Deere kunnen hebben, aldus de fabrikant. Daarnaast houdt John Deere ook rekening met de directe belevering van de Chinese markt, die relatief klein is voor de agrarische activiteiten van het bedrijf. De wegenbouwmachines van John Deere hebben daar echter een grotere bekendheid. “We zagen de omzet daarin wat teruglopen als gevolg van minder activiteit in die markt in de afgelopen maand. Dus we hebben al enige impact gemerkt”, aldus Josh Jepsen van Deere.

Kloosterman


Beheer