Skip to content

Coronavirus legt spaghettistructuur wereldhandel bloot

Updated on:
Business
Commentaar
Foto: EPA

Foto: EPA

Het coronavirus grijpt om zich heen. Wereldwijd zijn ruim 80.000 mensen besmet, ruim 2.700 doden. Het virus toont tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de wereldeconomie.

De aantallen lopen op. Net als de verspreiding. China’s buurlanden, en inmiddels Afrika, Noord- en Zuid-Amerika én Europa kennen slachtoffers. In Italië zijn dorpen geïsoleerd. Voor Nederland geldt niet zozeer of, maar eerder de vraag wanneer ons land de eerste patiënt noteert.

Hoogste staat van paraatheid

De Europese Commissie roept op tot kalmte en gecoördineerde aanpak. Ook in Nederland staan de gevestigde organisaties RIVM en GGD’s in hoogste staat van paraatheid. Talrijke evenementen worden afgelast.

Tot diep in de geledingen zijn de gevolgen van het coronavirus voelbaar, tot op het boerenerf

Kwetsbaarheid wereldeconomie

Het coronavirus toont tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de wereldeconomie. De beurzen gingen woensdag 27 februari opnieuw onderuit. Tot diep in de geledingen zijn de gevolgen voelbaar, tot op het boerenerf. De uienhandel bijvoorbeeld mist lege koelvriescontainers, waardoor export en prijs onder druk staan. Knoflook- en gemberprijzen stijgen nu er niks uit China komt.

Risico’s spreiden onmogelijk

Grote food- en agribedrijven calculeren miljoenen omzetverlies in, met name bedrijven die in China zakendoen. Zuivelgigant Danone noemt € 100 miljoen. Vaak is het devies: risico’s spreiden in de markt. Met het coronavirus dat zich wereldwijd verspreidt, heb je hier nu niet veel aan.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin