Coronavirus remt herstel varkensmarkt

28-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Vleesexporteurs hadden het spel zo mooi op de wagen, tot een volgende virusziekte China in zijn greep kreeg. Logistieke problemen daar geven hier onzekerheid over de ontwikkeling van de varkensmarkt.

Veel en zware varkens tegenover een ingezakte vraag naar vlees kenmerkten de eerste weken van het nieuwe jaar. De varkensprijs buitelde omlaag, uiteindelijk nog verder dan de verwachte € 0,20 per kilo die voor de feestdagen al voor de nodige beroering zorgde. Maar de wetenschap dat de behoefte aan varkensvlees in Azië onmetelijk groot is, voedde het vertrouwen dat de prijsbodem niet diep zou liggen. Midden deze week, als de kruitdampen zijn opgetrokken en het normale leven weer op gang komt na het Chinese nieuwjaarsfeest, wilden varkensexporteurs hun slag slaan. Nieuwe contracten, tegen aanvaardbare prijzen waren de inzet.

Marktherstel van belang

Maar dat is lastig te verkopen in prijsonderhandelingen als de lokale varkensprijs omlaag gaat. Daarom was marktherstel niet alleen in het belang van de varkenshouder, maar ook van slachterijen en exporteurs. En na weken van daling was dat het breekijzer dat de varkensprijs liet stabiliseren. De Europese vleesmarkt moest daarin mee, want de weg naar China leek weldra weer volop open te gaan.

Logistieke problemen door coronavirus

Maar net nu de vleesonderdelen ook in Europa inderdaad prijshoudend verkocht kunnen worden, kraakt het ijs. Ditmaal door een humane virusziekte. De uitbraak van het coronavirus in China zorgt voor logistieke problemen. Het openbare leven ligt in delen van China plat doordat de overheid na het nieuwjaar het land drie dagen extra stil legt. Ook het afgrendelen van enkele miljoenensteden bevordert de consumptie niet. Maar daarnaast bemoeilijkt het vooral de logistiek. Verscheept varkensvlees komt niet of veel later op de bestemming aan. Bovendien wordt gesteld dat door het reisverbod het nieuwjaar niet uitbundig is gevierd en daardoor de vleesconsumptie tijden het nieuwjaarsfeest duidelijk kleiner is dan in andere jaren, waardoor er nu minder vlees nodig is.

Onzekerheid over koers

Chinese vleesimporteurs trappen daardoor op de rem; ze verkleinen of cancellen bestellingen omdat ze niet kunnen overzien hoe de vlag erbij hangt als dat vlees over drie weken aan komt. En dat geeft hier onzekerheid over de koers die de varkensmarkt gaat varen. De exportketen heeft wel wat speling, maar geen ruimte om wekenlang in te vriezen. Als het logistieke probleem van langere duur is, zullen slachterijen weer meer aangewezen zijn op afzet dichter bij huis.

Varkensprijs stabiel

De onzekerheid uit zich op dit moment nog niet in de varkensprijs. Vrijdag noteerde de Beursprijs een cent hoger op € 1,73 per kilo. En Vion houdt zijn notering, ondanks bovenstaande onzekerheid, deze week onveranderd op € 1,87 (€ 1,72 ex btw) per kilo.

Duitse varkensmarkt

De Duitse varkensmarkt, waar de overdaad aan zware varkens na de feestdagen al is weggewerkt, krijgt het daarmee wellicht wel lastig om de verwachting waar te maken deze week 1 of 2 cent te stijgen. Internetbeurs Teleporc wist op de veiling van dinsdag 28 januari nog een cent te stijgen naar gemiddeld € 1,89 per kilo. Maar de spreiding was al wel duidelijk kleiner als op de vrijdagveiling. Bedragen van boven de € 1,90 per kilo werden niet meer geboden, waardoor ook niet alle partijen meer werden verkocht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer