Doorgaan naar artikel

Coronavirus remt stijgende suikerprijs

Suikerbieten gaan de put in voor verwerking in de fabriek. - Foto: Peter Roek

Suikerbieten gaan de put in voor verwerking in de fabriek. - Foto: Peter Roek

Hoewel de suikerprijs sterk omhoog beweegt op de internationale markten, lijkt de stijging van de suikerprijzen af te nemen.

Dat komt door de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) buiten China. De mogelijke gevolgen voor de wereldwijde economische groei remt de stijgende suikerprijs af.

De notering voor suiker van het eerst aflopende contract (mei 2020) op de termijnmarkt in London stond 24 februari op $ 414,80 per ton. Medio februari piekte de suikerprijs voor het eerst aflopende contract op $ 451 per ton. Alsnog staat de notering ruim $ 60 hoger dan begin januari 2020.

Forse prijsstijging

De forse prijsstijging voor suiker de afgelopen periode komt voornamelijk door de verwachte tekorten. Voor seizoen 2019-’20 is de verwachting dat Thailand flink minder rietsuiker kan verwerken. Dat komt omdat het erg droog is in het land. Thailand produceert dit seizoen naar verwachting 30% minder suiker dan in seizoen 2018-’19. Het is de verwachting dat de Thaise suikerproductie de slechtste wordt in vijf jaar. De moesson is vertraagd en kort, waardoor er minder regen dan normaal is gevallen. Daarbij zijn temperaturen abnormaal hoog. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat er geen reserves zijn van de een na grootste exporteur van suiker in de wereld. Daar komt nog eens bij dat de lage suikerprijzen in de wereld de afgelopen jaren boeren hebben ontmoedigd om de noodzakelijke teelt te houden. Hierdoor kan het jaren duren voordat de Thaise suikersector is hersteld.

Goede Braziliaanse productie

De teelt van rietsuiker in Brazilië, de grootste producent van suiker in de wereld, ziet er daarentegen goed uit.

Prognose: stijgende suikerprijs.

Snel delen

Image
Annet Smale

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin