Skip to content

Coronavirus verspreidt zich over lange afstand snijzaal

Uit de studie blijkt dat het virus zich hoogstwaarschijnlijk verspreidde vanaf één enkele werknemer die werkte in de snijzaal voor rundvlees. - Foto: ANP

Uit de studie blijkt dat het virus zich hoogstwaarschijnlijk verspreidde vanaf één enkele werknemer die werkte in de snijzaal voor rundvlees. - Foto: ANP

De coronabesmettingen bij Tönnies hebben hun oorsprong bij één werknemer. De omstandigheden in de snijzaal zorgden ervoor dat het virus zich tot meer dan 8 meter kon verspreiden.

Het coronavirus kan zich in de omstandigheden van een snijzaal onder de werknemers verspreiden over een afstand tot meer dan 8 meter. De eerste corona-uitbraak bij Tönnies kwam doordat een medewerker van Tönnies contact had met medewerkers van een besmette locatie van Westcrown in Dissen. Tot die conclusies komen onderzoekers die de eerste corona-uitbraak bij slachterij Tönnies in Rheda-Wiedenbruck onderzochten. De huisvesting van de medewerkers speelde geen belangrijke rol in de uitbraak, aldus de onderzoekers.

Verpreid via één werknemer

Uit de studie blijkt dat het virus zich hoogstwaarschijnlijk heeft verspreid vanaf één enkele werknemer die werkte in de snijzaal voor rundvlees. Deze werknemer gaf, samen met een andere werknemer uit dezelfde ploeg, bij Tönnies aan dat hij contact had gehad met werknemers van de zeugenuitbeenderij van Westcrown in Dissen. Dat deed hij nadat daar een corona-uitbraak werd geconstateerd. De Tönnies-medewerker had geen symptomen van het coronavirus, en het contact met de Westcrown-medewerkers werd niet als hoog-risico aangemerkt. De medewerker bleef daarom aan het werk.

Drie dagen na de ontmoeting werd de werknemer getest en de dag erna kwam een positieve uitslag, evenals bij de medewerker die dezelfde melding deed. Beide werknemers moesten in quarantaine.

Positieve testen

Acht dagen na de ontmoeting werden collega’s van de twee medewerkers uit dezelfde ploeg getest, waaruit bleek dat 18 werknemers positief waren. Alle medewerkers van die ploeg moesten daarop in quarantaine. Daarna werden nog 11 positieve gevallen gevonden onder de in quarantaine geplaatste werknemers. In de weken daarna volgden meer positieve gevallen.

Uit de studie blijkt dat één van de twee medewerkers die contact had met de Westcrown-medewerkers het type virus (een zogenoemde virussequentie) had dat ook bij medewerkers uit Dissen werd gevonden, idem bij een groot deel van de positieve gevallen bij Tönnies.

Routes van verspreiding

De onderzoekers bekeken de routes die het virus aflegde van deze ene werknemer naar de andere werknemers bij Tönnies. Daaruit blijkt dat binnen een straal van 8 meter waar de besmette persoon werkte, de meeste collega’s positief werden getest op het coronavirus. Volgens de studie toont dit aan dat onder de omstandigheden in de snijzaal de virusdeeltjes over langere afstanden kunnen worden overgedragen.

“Onze resultaten geven aan dat de omstandigheden bij het snijden – dat wil zeggen: de lage temperatuur, een lage toevoer van verse lucht en een constante luchtcirculatie door de airconditioning in de hal, samen met zwaar lichamelijk werk – de aërosoloverdracht van SARS-CoV-2-deeltjes over grotere afstanden bevorderen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze factoren over het algemeen een cruciale rol spelen bij de wereldwijde uitbraken in vlees- of visverwerkende bedrijven. Onder deze omstandigheden is een afstand van 1,5 tot 3 meter uiteraard niet voldoende om overdracht te voorkomen”, aldus professor Adam Grundhoff, mede-auteur van het onderzoek.

Aanvullende maatregelen

In de studie geven de onderzoekers dan ook de aanbeveling dat aanvullende maatregelen zoals verbeterde ventilatie en luchtstroom, filterapparatuur of het gebruik van hoogwaardige gezichtsmaskers, vereist zijn om het infectierisico in deze omstandigheden te verminderen. “Bovendien moet er onmiddellijk actie worden ondernomen om alle werknemers in quarantaine te plaatsen in een straal rond een geïnfecteerde persoon die aanzienlijk langer kan zijn dan 2 meter. Belangrijk is dat, hoewel we transmissie in een gebied van ongeveer 8 meter hebben waargenomen, de exacte transmissieafstanden waarschijnlijk aanzienlijk zullen variëren, afhankelijk van inrichting en bedrijfsomstandigheden.”

Hoewel gedeelde appartementen, slaapkamers of carpooling geen belangrijke rol speelden in de eerste uitbraak die in de studie is onderzocht, kan dat later in de tweede, grotere uitbraak een maand later wél een grotere rol hebben gespeeld, zo merken de onderzoekers op.

Ze kwamen tevens tot de conclusie dat de tweede uitbraak werd veroorzaakt door gevallen die verband hielden met de eerste uitbraak. Door die tweede grote uitbraak werd de locatie in Rheda-Wiedenbruck bijna een maand gesloten. Sinds een week is de locatie weer operationeel. Tönnies heeft een nieuw hygiëneprotocol ingesteld, waarbij ook de ventilatie is aangepast. Eerder werd al bekend dat de ventilatie een belangrijke rol speelt in de verspreiding van het virus.

Ook worden alle medewerkers twee keer per week getest. Tot dusver zijn 7.300 tests uitgevoerd, waarvan 30 positief. 22 hiervan zijn oude positieve gevallen, aldus Tönnies.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin