Doorgaan naar artikel

Coronavirus verstoort export Australië en Nieuw-Zeeland

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond

De uitbraak van het coronavirus in China heeft invloed op de import van voedsel uit Australië en Nieuw-Zeeland. Hoe langer het virus duurt, hoe meer impact het zal hebben op de sector in de twee landen.

Boeren en voedselproducenten in Australië en Nieuw-Zeeland dreigen ernstige schade te ondervinden van de aanhoudende crisis rond het coronavirus. Volgens Tim Hunt, hoofd onderzoek voedsel en agribusiness van Rabobank Australië en Nieuw-Zeeland, zal het verlies aan export in ieder geval veel hoger oplopen dan tijdens de Sars-epidemie.

Het coronavirus is meer verspreid dan Sars ooit was, maar de gevolgen zijn nu vooral groter omdat Australië inmiddels 28% van zijn landbouw- en voedselproducten uitvoert naar China. Tijdens de Sars-crisis in 2003 was dat nog 8%. In Nieuw-Zeeland zijn de cijfers vergelijkbaar. In 2003 was de uitvoer van deze producten naar China daar zo’n 5%. In 2019 was dat 28%.

Voorraadketen is verstoord

In een rapport benadrukt Rabobank dat de hele voorraadketen van landbouw- en voedselproducten fors is verstoord. Als het virus niet binnen zes tot acht weken onder controle is, dreigt bovendien een ‘tweede ronde’, stelt Hunt. De inkomens in China zullen dalen en als gevolg neemt ook de vraag naar producten uit Australië en Nieuw-Zeeland af.

Hunt verwacht dat de voedselservicesector, met de sluiting van grote ketens als Starbucks, Haidilao, McDonalds en Yum China, in de week van het Chinese nieuwjaar een verlies heeft geleden van 20 tot 80% ofwel € 29 miljard tot € 114 miljard.

Verse producten

“Hoe langer het virus zich blijft verspreiden na maart, hoe uitgebreider, duurzamer en structureler de impact zal zijn op de voedsel- en landbouwketen”, aldus het rapport. In zo’n tweede ronde gaat het vooral om vlees, zuivel, granen en zeevruchten. Op korte termijn zijn de gevolgen nog niet zo ernstig. Op dit moment zijn het vooral de verse, bederfelijke producten, waarvan de export is gestaakt. “Daaronder valt ook gekoeld Australisch rundvlees voor restaurants”, zegt Hunt. “En diepvriesvlees, vooral van schapen, vanuit Nieuw-Zeeland.”

Behalve de afname van consumptie in Chinese restaurants, is het de logistieke verstoring die de rundvleesexport naar China nu parten speelt. Het huidige tekort aan eiwitten als gevolg van de Afrikaanse varkenspest biedt vooralsnog uitzicht op een sterke vraag uit China. Daarvoor dient het coronavirus wel te worden ingeperkt.

Melkpoeder en kaas

In de zuivelexport blijven de gevolgen op korte termijn beperkt. Melkpoeders voor baby’s en volwassenen zijn lang houdbaar en worden thuis geconsumeerd. De uitvoer van Australische kaas, veel gebruikt in de voedselservice voor hamburger en pizza‘s, heeft wel te lijden onder de huidige situatie. “We hebben een snelle groei gezien in de export van kaas naar China in de afgelopen jaren”, maakt Hunt duidelijk. “In 2019 was sprake van 110.000 ton aan geïmporteerde kaas. Veel zuivelexporteurs hebben daarom flink geïnvesteerd in deze markt.”

Tot het virus zich niet meer uitbreidt, kunnen we geen verbetering verwachten

Voorlopig blijft een negatieve impact merkbaar, stelt Hunt. “Tot het virus zich niet meer uitbreidt, kunnen we geen verbetering verwachten. Mocht de verspreiding voortduren in maart en in de maanden daarna, dan zal de consumptie van vlees, zuivel en granen er flink afnemen. Bovendien is nog een derde ronde denkbaar, wanneer het virus zich buiten China verspreidt. Dat kan uiteraard een grote impact hebben op de wereldeconomie.”

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin