Coronavirus vertroebelt varkensmarkt

29-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Tot eind vorige week wees alles erop dat de varkensmarkt deze week een flinke stap omhoog kon gaan maken.

De Duitse markt, die de overschotten van de feestdagen al heeft weggewerkt, zou een stuiver tot wel een dubbeltje per kilo kunnen gaan plussen. Nu puntje bij paaltje komt, blijft daar niet veel meer van over. Producentenkoepel VEZG zette zijn Vereinigungspreis € 0,03 omhoog naar € 1,85 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachterijen gaan daar echter niet in mee. Ze houden hun uitbetaalprijzen stabiel op € 1,82 per kilo.

Pas op de plaats in Nederland

Ook de Nederlandse markt maakt een pas op de plaats. Vion en Van Rooi Meat houden hun noteringen onveranderd. De DCA Beursprijs stijgt wel een cent naar € 1,73 per kilo. Compaxo plust deze week zelfs € 0,02. Maar die slachterij was in week 2 en 3 een cent verder gedaald dan andere slachterijen.

Zorgen om coronavirus

Op dit moment wordt nog varkensvlees verladen en schepen varen nog gewoon. Maar er zijn tegelijkertijd ook zorgen om de waarschuwingen die uit Azië komen. De rigoureuze maatregelen die China neemt om verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben hun effect op de vleeshandel. Arbeiders die schepen verladen, kunnen na familiebezoek op het platteland niet terugkeren naar de steden waar ze werken door vergrendeling van steden en het verlengen van de vakanties. En niet alleen het verladen van de goederen loopt niet, ook de geldstroom stopt. En zonder aanbetalingen worden er geen nieuwe partijen geladen. Dat geeft een sneeuwbaleffect.

Hapering in de lijn met China

Door het grote belang van de export naar China regeren die onduidelijkheid en onzekerheid de varkensmarkt hier. Een hapering in de lijn met China geeft een grotere buffer in de vriezer. Maar met AVP pal voor de deur willen de Duitse slachterijen hun voorraden zo minimaal mogelijk houden. Een uitbraak kan de waarde van het ingevroren vlees immers flink doen kelderen. Zij bieden nu al direct meer vlees aan op de Europese markt en willen daarom van prijsverhoging absoluut niets weten.

Onduidelijkheid houdt markt bezig

Aan de andere kant blijft het een feit dat de behoefte aan vlees in China niet minder wordt. Ook is de Europese markt nog herstellende van de feestdagen, dus zal ook de vraag vanuit de thuismarkt de komende weken nog toenemen. Daarbij is de verwachting dat het aanbod van slachtvarkens in ons nog twee weken ruim voldoende is, maar daarna zal afnemen. Een kortstondige verminderde export is daardoor op te vangen. Een totale ‘shut down’ zou daarentegen wel heel snel gevolgen hebben voor de varkensmarkt. Het is die onduidelijkheid die de markt momenteel bezighoudt, want het kan alle kanten op. Een handelaar typeert de stemming treffend als ‘een ondoorzichtige markt met flauwe ondertoon.’

Prognose: krapaan prijshoudend

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer