Doorgaan naar artikel

Coronavirus zorgt voor sluiting slachterijen in VS

Vleesafdeling in een supermarkt in Chicago. Vooralsnog lijken de tijdelijke sluitingen van de slachterijen nog geen impact te hebben op het aanbod in de Amerikaanse winkels. Foto: ANP

Vleesafdeling in een supermarkt in Chicago. Vooralsnog lijken de tijdelijke sluitingen van de slachterijen nog geen impact te hebben op het aanbod in de Amerikaanse winkels. Foto: ANP

In de Verengde Staten sluiten slachterijen enkele locaties als gevolg van het coronavirus. Belangrijkste reden is om het personeel veilig te houden.

Enkele slachterijen in de Verenigde Staten sluiten hun deuren als gevolg van het coronavirus. Redenen voor de sluitingen: werknemers die ofwel naar huis worden gestuurd als voorzorgsmaatregelen, of omdat onder het personeel besmettingen zijn vastgesteld. De sluitingen komen ten tijde van een grotere vraag naar voeding bij supermarkten.

Werknemers Tyson Foods hebben coronavirus

Tyson Foods, één van de grootste slachterijen in de VS, sloot een locatie in de staat Iowa, omdat er meer dan 24 personen besmet waren met het coronavirus. De slachtlocatie zou 10.000 varkens per dag slachten en zo’n 1.400 medewerkers hebben. De varkens die er normaal gesproken geslacht zouden worden, worden naar andere slachtlocaties in de buurt gebracht. Over het algemeen ondervindt Tyson ‘verschillende niveaus’ van impact op de productie. Meer werknemers komen niet opdagen in ploegendiensten en extra hygiënemaatregelen die worden getroffen zorgen voor tijdelijke sluitingen, aldus CEO Noel White in een verklaring. “We werken er hard aan om onze medewerkers te beschermen in deze steeds veranderende situatie, terwijl we er ook voor zorgen dat we onze cruciale rol blijven vervullen om mensen in het land te voeden”, aldus White.

Cargill en JBS

Ook Cargill sloot een slachtlocatie in de VS, in Pennsylvania, waar vlees voor de retail wordt verwerkt en verpakt. “Ons doel is onze 900 medewerkers in deze locatie gezond te houden en de risico’s binnen de lokale gemeenschap, die fors getroffen is door Covid-19, tot een minimum te beperken”, aldus Cargill.

Ook de Braziliaanse slachterij JBS sloot een locatie in Pennsylvania voor een periode van twee weken omdat meerdere managers symptomen van het coronavirus vertoonden. Eind maart, tijdens de presentatie van de jaarcijfers, zei de topman van het bedrijf nog dat er extra mensen worden aangenomen om, wanneer het aantal mensen dat kan werken daalt, de fabrieken kunnen blijven produceren.

We kunnen niet stoppen. Anders veroorzaken we een groot probleem voor het hele land

JBS onderzoekt haar medewerkers op temperatuursverhoging en heeft mensen die een verhoogd risico lopen uit de fabrieken gehaald. “Maar toch, het zijn locaties met veel mensen en veel risico’s. We moeten dat in evenwicht brengen met onze verantwoordelijkheid om voedsel te blijven produceren. We kunnen niet stoppen. Anders veroorzaken we een groot probleem voor het hele land.”

Slachtingen terugbrengen

Kippenslachter Sanderson Farms beperkt de productie in de staat Georgia, omdat het 400 slachthuismedewerkers naar huis heeft gestuurd als voorzorgsmaatregel. De medewerkers komen uit een gebied met een besmettingshaard. Het bedrijf brengt de slachtingen op die locatie terug van 1,3 miljoen kippen per week naar 1 miljoen voor de komende drie weken. Tegelijkertijd neemt het nieuwe mensen aan om de productie enigszins op peil te houden.

Vooralsnog lijken de tijdelijke sluitingen van de slachterijen nog geen impact te hebben op het slachten van vee of op het aanbod in de Amerikaanse winkels. Het wordt echter een ander verhaal als de sluitingen voor lange tijd aanhouden, aldus experts in Amerikaanse media.

Amerikaanse ethanolfabrieken

Bovenop de sluitingen komt nog een andere zorg voor de slachterijen. Door de teruggevallen vraag naar brandstof door de coronacrisis, is een groot deel van de Amerikaanse ethanolfabrieken gesloten. De Amerikaanse ethanolsector is de grootste leverancier van CO2 aan de voedingsindustrie en vertegenwoordigt ongeveer 40% van de markt. Slachterijen gebruiken CO2 voor het verdoven van dieren en voor het koelen en conserveren van vlees.

Woordvoerders van Cargill en Perdue Farms lieten persbureau Reuters weten zich bewust te zijn van eventuele tekorten, maar dat er back-upplannen zijn als dat nodig is. Brancheorganisatie North American Meat Institute liet weten dat het CO2-leveranciers koppelt aan vleesbedrijven die mogelijk tegen een tekort aanlopen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin