Doorgaan naar artikel

Coronavirus zorgt voor tweedeling aardappelmarkt EU

Het aardappelschap in een Britse supermarkt is leger dan normaal vanwege de hamsterwoede die het coronavirus veroorzaakt. - Foto: ANP

Het aardappelschap in een Britse supermarkt is leger dan normaal vanwege de hamsterwoede die het coronavirus veroorzaakt. - Foto: ANP

De impact van het coronavirus begint steeds meer in de economieën door te dringen. Zo wordt Europa opgedeeld in twee delen: noord als aanbodmarkt en zuid, waar de vraag naar aardappelen vooral in het begin van de uitbraak sterk toenam.

De vraag naar lokale producten neemt toe in landen waar het coronavirus heerst. Deze vraag is in Italië aan het begin van de corona-uitbraak verdrievoudigd en ook in Spanje kunnen telers de lokale vraag amper aan. De Nederlandse, Belgische en Duitse markt was eind vorige week rustig, wat de prijzen onder druk zet.

Ondertussen trekt de export van Nederlandse aardappelen aan, onder andere naar Spanje om tekorten aan te vullen. Daarentegen hebben exporteurs die normaliter klanten in de foodservice, horeca en toerisme bedienen het rustig, omdat mensen thuis blijven. Ook ligt de verwerkende industrie voor fastfood stil, omdat de vraag vanuit de horeca is weggevallen. Dat blijkt uit een analyse van de wereldwijde aardappelmarkt van Freshplaza.

Geen notering PotatoNL

Omdat de vraag grotendeels is weggevallen in Nederland heeft PotatoNL deze week dan ook besloten om niet te noteren. Dit omdat de prijzen te ver uit elkaar liggen van aardappelen die worden meegeleverd en de vrije aardappelen waarin bijna geen handel is.

Daarbij zetten importaardappelen de markt onder druk. De eerste Egyptische aardappelen komen op de markt. Dat gaat overigens in beperkte hoeveelheden en ook voor lage prijzen. De natte omstandigheden maken het niet makkelijk in de Benelux. In België maakt nattigheid het poten van aardappelen lastig. In Oost-Europa worden al wel aardappelen gepoot.

Kijk voor actuele noteringen van aardappelen op Foodagribusiness.nl/markt

Vraag en aanbod aardappelen Duitsland in balans

In Duitsland is de vraag naar lokale aardappelen redelijk in balans met het aanbod uit de schuren. Ook daar komen de importaardappelen, vanuit Italië, Cyprus, Israël en Egypte, langzaam aan op de markt. In Oostenrijk is de binnenlandse verkoop gestabiliseerd en de export verloopt stroef. Hierdoor is er voldoende aanbod in opslag. Met de stijgende temperaturen zijn aardappelen die niet gekoeld worden bewaard niet lang meer houdbaar.

In Frankrijk zitten er grote verschillen tussen de regio’s. De aardappelopbrengsten in de Champagnestreek waren goed. Er zijn echter ook regio’s waar laat is geoogst en waar de kwaliteit van de aardappelen tegenvalt. Hierdoor loopt het seizoen voor verschillende telers niet gelijk.

In Italië is de vraag niet meer zo extreem als aan het begin van de epidemie toen veel mensen gingen hamsteren. De vraag naar aardappelen is daar weer terug op normaal niveau. Ook begint de Italiaanse export naar Zwitserland te lopen. Er wordt alles aan gedaan, zeven dagen per week, om de export gaande te houden.

Stemming aardappelmarkt verschilt per werelddeel

De stemming is in de verschillende werelddelen weer anders. In Noord-Amerika is heerst veel onzekerheid over de beschikbaarheid van aardappelen, terwijl in Oceanië de oogstopbrengsten tegenvallen door ongunstig weer. De Chinese aardappelprijzen liggen op een hoog niveau door het beperkte aanbod en de lastige handel vanwege het coronavirus.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin