Doorgaan naar artikel

Coroos boekt negatief resultaat door kartelboetes

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Sperziebonen, net geoogst. Coroos is een van de verwerkers. Foto: Henk Riswick

Sperziebonen, net geoogst. Coroos is een van de verwerkers. Foto: Henk Riswick

Fruit- en groenteverwerker Coroos boekt een negatief bedrijfsresultaat, zo blijkt uit het onlangs gepresenteerde jaarverslag.

Door corona ziet het Zeeuwse bedrijf meer vraag naar product. Tegelijkertijd vangt het bedrijf tot 2023 een kartelboete van € 13,6 miljoen op vanwege prijsafspraken en marktverdeling met concurrenten. Dat vond plaats tussen 2000 en 2013.

Coroos zag forse vraagtoename

Coroos is een vaste leverancier van conserven voor veel afnemers in retail. Zo is de voorraad volledig vastgelegd en op afroep leverbaar. Dat blijkt uit het jaarverslag dat in 2020 voor het eerst eindigt op 31 mei en recent werd gepubliceerd. Op dat moment was de coronacrisis net uitgebroken. Coroos zag een forse vraagtoename voor zijn voorraad van ruim € 73 miljoen op 31 mei 2020.

Schikking met Europese Commissie

In 2019 accepteerde het bedrijf een schikking met de Europese Commissie na een mededingingsonderzoek. Daarvoor betaalt het verwerkingsbedrijf tot 2023 in termijnen. Dit jaar betaalt het bedrijf uit Kapelle in totaal € 3,5 miljoen. De afgelopen jaren was het bedrag hoger. Coroos trof voorzieningen voor de boete, waardoor de betaling het resultaat en solvabiliteit niet direct raakt.

Coroos maakte voor het eerst de balans en verlies- en winstrekening op per 31 mei 2020. Voorheen had het bedrijf een kalenderjaar als boekjaar, waardoor resultaten lastig te vergelijken zijn. Zo zijn de voorraden van het bedrijf in mei veel lager dan aan het einde van het kalenderjaar. Het negatieve bedrijfsresultaat kwam op 31 mei 2020 uit op € 3,6 tegen € 2,1 miljoen in 2019 (negatief), waardoor het eigen vermogen daalt van € 43 naar € 39 miljoen. Eind 2020 kreeg Coroos een nieuwe directeur C. Corsmit. De directie bestaat uit drie mensen nadat R. Oostrom overstapte als commissaris naar de directie.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin