Correctie op prijzen vloeibare zuivel

16-03 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Deze week krijgt de zuivelmarkt met enkele prijscorrecties te maken na prijsdalingen in de week hiervoor. Die beweging is vaak te zien na grote prijsdalingen.

Bij room lijkt naast die correctie ook een toenemende vraag voor de feestdagen rondom Pasen mee te spelen. Hierdoor komt de prijs deze week uit op € 5,20 per kilo. Daarna is moeilijk inschatten hoe de markt zich ontwikkelt. Het zomerseizoen komt doorgaans op gang met extra vraag naar room vanuit horeca voor ijs en slagroom. Door de grote verwachte melkaanvoer is het afwachten hoe vraag en aanbod ontwikkelen.

Franse melkproductie trekt aan

In Frankrijk komt de melkproductie ook langzaam richting het peil van vorig jaar. In Duitsland lijkt het koude weer de hoeveelheid melk af te remmen, maar is er meer melk dan vorig jaar. Toch komt deze week de prijs van rauwe melk 1 tot 2 cent hoger uit dan een week eerder.

Boter en poeder

De botermarkt leek wat zwakker, maar de prijs blijft op zo’n € 4.800 per ton steken. Ook hier verwacht men nog een opleving naar Pasen toe. De poedermarkt voelt zwaar aan. Echte grote prijsdalingen zijn niet te melden, maar er is veel poeder in opslag dat verkocht moet worden.

Uitblijven China

Met het vooruitzicht dat er nog veel melk komt, leidt dat hier en daar wel tot kopzorgen. Internationaal is het positief voor de export dat de euro wat zwakker is ten opzichte van de dollar, maar het zal niet leiden tot een grote stroom naar het buitenland. Ook het uitblijven van China op de wereldmarkt speelt langer dan gehoopt.

Kaas en mageremelkconcntraat

De prijs van mageremelkconcntraat was de laatste weken ver weggezakt, maar krabbelt ook wat op naar zo’n € 1,60 per kilo. In de kaasmarkt is het relatief rustig. Zowel verkopers als kopers houden zich afzijdig van de markt. De prijs van jonge Goudse staat onder druk. Mozzarella steeg in prijs door aanbodproblemen. In een fabriek van Solarec lag de productie een aantal dagen stil door een lek in een koelsysteem.

Prognose: Vloeibare producten stabiel, kaas en poeder onder druk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer