Corteva en Bayer onderuit op de beurs

Zowel gewasbeschermingsmiddelen- en zadenfabrikant Corteva als concurrent Bayer zagen de beurskoers flink dalen. Machinefabrikant Agco was de grootste stijger.

Gewasbeschermingsmiddelen- en zadenfabrikant Corteva sloot vorige week af met een beurskoers die 11,3% lager lag dan twee weken eerder. Vorige week donderdag daalde de koers op één dag met 11%. Het bedrijf publiceerde kwartaalresultaten waaruit bleek dat de omzet in de laatste drie maanden 7% lager was. Dit was een grotere daling dan analisten hadden voorzien.

Vooruitzichten Corteva

Het zullen ook de vooruitzichten zijn die beleggers negatief stemden. Corteva verwacht nu, na in mei afgezien te hebben van een verwachting te geven voor het hele jaar, een winst van $ 1,25-$ 1,45 per aandeel. Eerdere verwachtingen waren $ 1,45-$ 1,55 per aandeel.

Bayer 9,3% in de min

Ook concurrent van Corteva, Bayer, zag de beurskoers flink dalen, met 9,3%. De koers kwam daarmee vrijdag uit op € 55,97. Hoewel het misschien voor de hand ligt dat het miljardenverlies dat Bayer boekte in het afgelopen kwartaal als gevolg van de glyfosaatzaken de oorzaak is voor de forse daling, is dat niet helemaal het geval. Op de dag dat de resultaten bekend werden, daalde de aandelenwaarde namelijk met 2,4% en een dag erna met 1,6%. Een dag voor de publicatie maakte Bayer bekend dat de koop van de diergezondheidstak door Elanco is afgerond. Toen steeg de koers nog met 4%.

Danone ziet omzet en winst dalen

De koers van Danone daalde met 8,9%, met de meeste daling ook op de dag dat het financiële resultaten presenteerde. Zowel de omzet als de winst daalden in het eerste halfjaar. Ondanks dat Danone verwacht het ergste achter de rug te hebben voor dit jaar, stelde dit bericht beleggers blijkbaar niet gerust.

Agco in de plus ondanks minder vraag naar trekkers

De grootste stijging was voor machinefabrikant Agco. Ondanks een lagere omzet, winst, minder vraag naar trekkers én een verwachte daling in de vraag naar trekkers, waren de resultaten beter dan wat analisten hadden verwacht en steeg de koers met 7,3%.

De agri- en foodbedrijven op de beurs deden het in de afgelopen veertien dagen iets beter dan bedrijven op de AEX. De index van de agri- en foodbedrijven die Food&Agribusiness volgt steeg met 0,5%, terwijl de index van de AEX daalde met 0,8%.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.