Corteva verwacht meer zaden en middelen te verkopen

09-02-2021 | |
Ook een Amerikaans steunprogramma zorgt voor extra financiële ruimte voor boeren in de VS, de grootste markt voor Corteva. Foto: Canva
Ook een Amerikaans steunprogramma zorgt voor extra financiële ruimte voor boeren in de VS, de grootste markt voor Corteva. Foto: Canva

Zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Corteva verwacht in 2021 zijn prestaties te verbeteren. Het voelt de hete adem van een activistische aandeelhouder in zijn nek.

“We erkennen dat onze prestaties in 2020 niet waren waar we zouden moeten zijn”, dat zei Jim Collins, CEO van gewasbeschermingsmiddelen- en zadenbedrijf Corteva tijdens de toelichting op de jaarcijfers vorige week. “Voor 2021 ben ik ervan overtuigd dat we de nodige aanpassingen hebben doorgevoerd en goed gepositioneerd zijn om een verbetering van de operationele ebtida (winst voor rente, belasting en afschrijving) van 15 tot 20% voor het jaar te realiseren.”

Onder druk

Het was niet ‘zomaar’ een uitgesproken verwachting voor het nieuwe jaar, Corteva staat namelijk onder druk van de activistische aandeelhouder Starboard Value. De investeerder, die zich actief bemoeit met het strategisch beleid, deed in januari een poging om Jim Collins van zijn positie te verdrijven en de meeste leden van de raad van bestuur te vervangen. Starboard vindt dat de winst van Corteva stagneert en dat Collins niet resoluut genoeg heeft gehandeld om dat te veranderen.

Hogere nettowinst

Vorige week presenteerde Corteva een nettowinst van $ 41 miljoen over het vierde kwartaal van 2020. Een jaar eerder was er nog een verlies van $ 21 miljoen. Een verrassing voor financieel analisten, die ook voor het laatste kwartaal een verlies hadden voorspeld. Over het gehele jaar werd een winst van $ 701 miljoen gemaakt, tegenover een verlies van $ 941 miljoen in 2019. De netto-omzet groeide met 3%. De organische groei, de groei zonder wisselkoers- en portfolio-effecten was 8%. Een belangrijke oorzaak daarvoor was de ‘voortdurende introductie van nieuwe producten die voor volume- en prijsstijgingen zorgden’.

We hebben enorme vooruitgang geboekt in de korte tijd dat we een onafhankelijk bedrijf zijn

In de gewasbeschermingsmiddelentak groeide de omzet met 3% en organisch met 11%. De verkoop van nieuwe gewasbeschermingsproducten droeg $ 1 miljard bij aan de netto-omzet over het gehele jaar: een stijging van 35% ten opzichte van 2019. In de zadentak steeg de netto-omzet met 2% en de organische omzet met 6%.

Beter marktklimaat

De positieve verwachtingen voor het nieuwe jaar zijn vooral gebaseerd op betere vooruitzichten voor boereninkomens, met name in de VS. In 2020 was er enorme volatiliteit, onder meer in de vraag naar grondstoffen en de wisselkoersen, als gevolg van het coronavirus. Maar sinds het vierde kwartaal is de situatie veranderd en begonnen de vooruitzichten te verbeteren, aldus Collins. De vraag naar grondstoffen is gestabiliseerd, met grote vraag vanuit China naar Amerikaans graan. Dit leidde, samen met onzekerheid over de Braziliaanse oogst en lagere opbrengsten in oogst 2020 tot hogere grondstofprijzen.

Ook een Amerikaans steunprogramma zorgt voor extra financiële ruimte voor boeren in de VS, de grootste markt voor Corteva. Al met al betekent dit dat Collins voor zijn bedrijf een gunstiger marktklimaat ziet, waarbij boeren meer kunnen, willen en zullen besteden aan zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Zelfstandig bedrijf

Het bedrijf Corteva ontstond toen de agrarische tak van Dow-DuPont in 2019 werd afgestoten en het een zelfstandig bedrijf werd. “We hebben enorme vooruitgang geboekt in de korte tijd dat we een onafhankelijk bedrijf zijn. Maar we weten dat we nog meer werk te doen hebben. Onze recente resultaten en richtlijnen geven aan dat we goed gepositioneerd zijn om de waardecreatie in 2021 en daarna te versnellen”, aldus Collins. “Ons plan is solide. We voeren het uit en het werkt. Tegelijkertijd staan ​​we altijd open voor perspectieven die al onze aandeelhouders ten goede komen.”

Hij ging tijdens zijn toelichting niet in op de kwestie rondom Startboard, maar duidelijk was dat hij beleggers gerust wilde stellen. Het lijkt erop dat beleggers vertrouwen in Corteva en Collins hebben, want de beurskoers ging na de presentatie van de jaarcijfers omhoog.

Kloosterman


Beheer