Doorgaan naar artikel

Cosun Beet Company wil winst uit meer dan alleen suiker

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: ANP

Foto: ANP

Cosun Beet Company (CBC) wil dat over 10 jaar de winst voor 30% wordt gerealiseerd uit andere activiteiten dan suikerproductie. Dat betreft de productie van bijvoorbeeld bioplastic of grondstoffen voor wasmiddelen of cosmetica.

CEO Paul Mesters noemde op een webinar een aantal producten die CBC al op de markt brengt. “Momenteel realiseren we 80% van onze inkomsten uit de productie van suiker. De rest komt voor een groot deel uit het groene gas. We zijn de grootste groengasproducent van Nederland en kunnen 20.000 huishoudens van gas voorzien. We maken al grondstoffen voor vaatwastabletten en handzeep. En we werken al samen met een papierfabrikant waarbij een deel van de houtvezels wordt vervangen door bietvezels. De afzetmarkt voor grondstoffen die producten uit aardolie vervangen groeit, zoals die voor groene chemicaliën en bioplastic.”

Eiwit uit bietenblad

Ook de afzetmarkt van plantaardige eiwitten groeit. “CBC haalt eiwit uit bietenblad dat kippeneiwit kan vervangen. Daarmee kun je alle vleesvervangers 100% vegan maken. We hebben een dossier ingediend bij de Europese autoriteit EFSA voor een toelating van eiwit uit bietenblad.”

Olaf van Baal, chief innovation officer, zegt dat CBC werkt aan nog andere producten uit bieten. “We hebben een smoothie gemaakt op basis van bietenpuree. En we ontwikkelen nieuwe grondstoffen voor wasmiddelen en cosmetica.”

Houtvezels vervangen door bietvezels

Volgens Van Baal kan CBC geld verdienen met dergelijke grondstoffen. “De bevolking groeit. Er is behoefte aan gezonde voeding. We zitten in een overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Onze grondstoffen helpen om de klimaatdoelen te halen. We kunnen nu 20% van de houtvezels in papier vervangen door bietvezels. De milieuafdruk van bietvezels is 80% kleiner dan die van houtvezels. Hout moet van ver worden aangevoerd en het kost meer energie om houtvezels te verwerken dan bietvezels. Een hectare bieten haalt in een jaar net zo veel CO2 uit de lucht als een hectare bos in 7 jaar.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin