Doorgaan naar artikel

Cosun introduceert eiwitisolaat uit veldboon

Het is als ingrediënt te gebruiken in plantaardige producten, zoals zuivelalternatieven.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Het Cosun Innovation Center. - Foto: Peter Roek premium

Het Cosun Innovation Center. - Foto: Peter Roek

Cosun introduceert een eiwitisolaat uit veldbonen. Door eigenschappen als een neutrale smaak, hoge oplosbaarheid en goede voedingswaarde is het als ingrediënt te gebruiken in plantaardige producten, zoals zuivelalternatieven.

“De marktvraag naar zuivelalternatieven groeit al jaren, maar het is ook moeilijk om aan alle wensen van de consument te voldoen. Het probleem zit hem vooral in het feit dat de meeste plantaardige eiwitten de ongelukkige reputatie hebben een boonachtige, kartonachtige smaak te hebben. Steeds meer consumenten willen plantaardige producten eten, maar als de ervaring onder verwachting is, zullen ze het product niet opnieuw kopen. Smaak komt echt op de eerste plaats”, aldus Marcel van der Vaart, Business Development Manager bij Cosun. Volgens het bedrijf smaak het eiwit mild, ook bij een hoge dosering, en heeft het een ‘zacht’ en ‘romig’ mondgevoel. “Dat maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden eiwit aan een product toe te voegen, wat de voedingswaarde sterk ten goede komt.” Door het eiwit kunnen voedingswaarde, smaak en stabiliteit van plantaardige producten beter gecombineerd worden.

Veganistische sauzen

Het eiwit zou ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld veganistische sauzen. Er zijn met het veldbooneiwit weinig gommen en stabilisatoren nodig om een stabiele emulsie te bereiken. Dat is nog wel eens een probleem bij veganistische producten, waar vaak extra ingrediënten aan moeten worden toegevoegd om een mooie substantie te krijgen.

Commerciële productie begin 2022

Het project bevindt zich nog in een pilotfase, maar de bedoeling is dat de eerste commerciële productie eind van het eerste kwartaal van 2022 zal plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de volumes van het eiwit, dat volledig wordt geproduceerd en verwerkt in Europa, daarna snel opgeschaald worden.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin