Doorgaan naar artikel

Cosun: overheid moet neonics-vrije suiker kopen

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Cosun Beet Company vindt dat de overheid suiker moet kopen die is geproduceerd uit bieten die niet zijn behandeld met neonicotinoïden.

De reden is dat Nederland geen toestemming geeft om neonicotinoïden te gebruiken. Dit in tegenstelling tot lidstaten als België, Frankrijk en Duitsland waar de telers bietenzaad mogen gebruiken met neonicotinoïden in de zaadcoating zodat de jonge plantjes langdurig zijn beschermd tegen insecten.

Eenzaam eiland

Nederland is een eenzaam eiland geworden in de EU, zegt directeur Paul Mesters van Cosun Beet Company. “Alle Europese landen waar bietenteelt relevant is, hebben nu een derogatie. Dit valt niet te rijmen met eerdere uitspraken van de minister-president dat Nederland niet voorop hoeft te lopen binnen de EU. Daarnaast is voorop lopen in dit geval zeer wrang. De vraag is of de duurzaamheid gediend is met de hogere input van andere middelen in combinatie met de lagere opbrengsten. Onze gegevens laten zien dat dit niet de duurzaamheid dient.”

Certificering

Mesters zou graag zien dat er vraag is naar suiker waarbij via certificering kan worden aangetoond dat de suiker is geproduceerd uit bieten waar geen neonicotinoïden bij zijn gebruikt en waarbij een hogere prijs gerealiseerd kan worden. “Daarom verzoek ik aan diezelfde overheid om bij de aankoop van alle producten waar suiker in gebruikt wordt, te eisen dat het suiker is die gecertificeerd zonder neonic’s is geproduceerd. Deze randvoorwaarde heb ik nog niet gezien bij de inkoop voor ministeries, provincie- en gemeentehuizen en andere overheid en semi-overheid.”

Beheer
WP Admin