Cosun: recordomzet 2021 met negatief resultaat

10-02-2022 | |
Cosun Beet Company haalde in 2021 een omzet van € 811 miljoen met een iets hoger resultaat. - Foto: Misset
Bedrijfsonderdeel Cosun Beet Company haalde in 2021 een omzet van € 811 miljoen met een iets hoger resultaat. - Foto: Misset

Bietentelerscoöperatie Cosun draaide vorig jaar een recordomzet. Tegelijkertijd was het nettoresultaat slechter dan ooit.

Cosun draaide in 2021 een recordomzet van € 2.287 miljoen. Dat is 13% meer dan de omzet in 2020. Hiervan is 10% gerealiseerd via een grotere afzet van producten; 3% van de omzetstijging komt door hogere verkoopprijzen. Het nettoresultaat kwam in 2021 uit op negatief € 8 miljoen. Dat is het slechtste resultaat ooit voor Cosun en ligt € 38 miljoen onder het niveau van 2020.

Bijzondere lasten door Duynie

Cosun had in 2021 voor € 32 miljoen aan bijzondere lasten, die het nettoresultaat sterk hebben gedrukt. De bijzondere lasten komen vrijwel geheel voor rekening van de ingrediëntenfabriek van de Cosun-businessgroep Duynie, die in 2020 in gebruik is genomen. Daar droogt Duynie ingrediënten die gebruikt kunnen worden voor de productie van huisdiervoer.

De fabriek draait minder goed dan was ingeschat, zei CEO Hans Meeuwis van Cosun donderdag bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers. “Volgens de boekhoudkundige regels moet je zo’n fabriek dan afwaarderen. Dat is zuur. Cosun heeft stappen ondernomen om deze fabriek beter te laten renderen.”

Ondanks deze tegenvaller heeft Duynie vorig jaar omzet en resultaat weten te verhogen ten opzichte van 2020. Dat geldt ook voor alle andere businessgroepen van Cosun. Het bedrijfsresultaat vóór bijzondere lasten (€ 75 miljoen) van Cosun kwam dan ook 32% hoger uit dan in 2020. Meeuwis: “Terwijl 2021 opnieuw een turbulent jaar was voor Cosun. De coronacrisis had net als in 2020 een grote impact op onze mensen en op onze bedrijven. Onze kosten zijn gestegen. Die moeten worden doorberekend naar de markt. We zijn daarover in gesprek met onze klanten.”

Ook 2022 uitdagend jaar voor Cosun

Meeuwis verwacht dat 2022 ook een uitdagend jaar wordt voor de coöperatie. “We blijven last houden van de hoge inflatie en Covid-19. Maar we voorzien wel een stijging van de suikerprijzen en een verder herstel van de afzet van aardappelproducten. Ook bij onze andere activiteiten verwachten we een verdere verbetering van het resultaat.”

Bietenverwerker Cosun Beet Company (CBC) haalde in 2021 een omzet van € 811 miljoen met een iets hoger resultaat. De suikerprijs zit in de lift en doordat CBC zelf groen gas produceert, kon het ook profiteren van de gestegen gasprijs.

Herstel Aviko

Aardappelverwerker Aviko draaide een omzet van € 907 miljoen. Het resultaat herstelde ten opzichte van 2020, toen Aviko zeer veel last had van wegvallende afzetmarkten door de lockdowns. Ondanks dat ook Aviko last had van kostenstijgingen. Maar het resultaat zit nog niet op het niveau van vóór de coronacrisis. Volgens Cosun verlopen de investeringen van Aviko in China en België volgens plan.

Cichoreiverwerker Sensus wist het resultaat vorig jaar sterk te verbeteren ten opzichte van 2020. De vraag naar de voedingsvezel inuline is gestegen doordat mensen tijdens de coronacrisis meer aandacht kregen voor gezond eten. De vraag naar inuline is al enkele jaren groter dan het aanbod. Cosun gaat de capaciteit bij Sensus vergroten en wil het cichorei-areaal uitbreiden.

Cosun verwacht verdere groei Duynie

Co-productenverwerker Duynie heeft omzet en resultaat verbeterd ten opzichte van 2020. Voor dit jaar verwacht Cosun dat Duynie verder gaat groeien.

SVZ produceert groenten- en fruitingrediënten. Ook bij deze businessgroep zag Cosun een verbetering van omzet en resultaat omdat de vraag naar gezonde en natuurlijke voeding toeneemt. De capaciteit van SVZ wordt uitgebreid in Polen en België.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer