De verwerking van aardappelen, bieten en cichoreiwortels komt in gevaar bij de Cosun-bedrijven door de strenge PFAS-norm voor grond.
De opslagplaatsen zitten vol en Aviko, Suiker Unie en Sensus hebben grote problemen bij de afzet van hun tarragrond. Het probleem is nog eens verergerd door de natte oogst van dit najaar, waardoor extra veel grond naar de fabrieken wordt meegeleverd.
De overheid hanteert sinds 1 oktober een norm van maximaal 0,1 microgram PFAS per kilo grond. Daardoor kan agrarische tarragrond niet worden afgezet. Minister Stientje van Veldhoven van Milieu (D66) beloofde onlangs vóór 1 december met een oplossing te komen.
De Cosun-bedrijven Aviko, Suiker Unie en Sensus krijgen grond aangevoerd met de aardappelen, bieten en cichoreiwortels. Normaal gaat deze grond terug naar de landbouw, bijvoorbeeld voor het ophogen van percelen. Ook wordt de grond gebruikt bij de aanleg van wegen, de bouw van huizen of voor dijkversterking. Dit ligt nu stil, zegt Coen de Haas, coördinator klimaat-, energie- en milieuzaken bij Cosun.
“Normaal gaat onze tarragrond naar de landbouw of naar infrastructurele werken. Daarbij maken we gebruik van de Fabrikant Eigen Verklaring. Deze verklaring is echter tijdelijk niet meer werkbaar. Er is goedkeuring nodig van een certificeringsinstantie, dat toezicht houdt op de kwaliteit van onze tarragrond. Deze procedure is zo afgesproken met de overheid omdat het schone grond betreft dat zo van de akkers komt. Wij doen verder niks met de grond. Maar de certificerende instelling kan geen goedkeuring geven aan de Fabrikant Eigen Verklaring omdat het Besluit Bodemkwaliteit momenteel niet voorziet in een generieke achtergrondwaarde voor PFAS. Onze tarragrond zit ruim onder de risicogrenswaarde voor PFAS van 3 microgram, maar de norm van 0,1 microgram is onhaalbaar.”
Cosun hoopt vurig dat minister Van Veldhoven de norm per 1 december voor PFAS verhoogt. De Haas: “We willen een werkbare waarde zodat we weer kunnen gaan werken op basis van de Fabrikant Eigen Verklaring. Onze eigen opslagplaatsen zitten vol, evenals de opslagplaatsen bij de Grondbanken. Doordat de afvoer stil ligt, hebben wij al extra kosten moeten maken. Het knelt nu echt. Als er geen oplossing komt, komt de continuïteit van de verwerking bij de Cosun-bedrijven in het gedrang. Alle bedrijven die grondstoffen verwerken die zo van de akkers komen, zitten met hetzelfde probleem. Iedereen begint zenuwachtig te worden.”