Doorgaan naar artikel

Cosun vraagt Efsa om toelating voor bieteneiwit

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Bienblad wordt nu verhakseld. Cosun wil het gaan oogsten om er eiwit uit te halen. Foto: Wick Natzijl

Bienblad wordt nu verhakseld. Cosun wil het gaan oogsten om er eiwit uit te halen. Foto: Wick Natzijl

Cosun gaat nog dit jaar een toelating aanvragen bij de Europese voedselautoriteit Efsa voor het toepassen van eiwit uit bietenblad in voeding.

De proeffabriek bij de bietenfabriek in Dinteloord heeft voldoende eiwit geproduceerd om de aanvraag mogelijk te maken. De proeffabriek is in oktober 2019 geopend. De vraag naar plantaardig eiwit groeit. Daar wil Cosun op inspelen door eiwit uit bietenblad te halen en te verkopen als grondstof voor menselijke voeding. Volgens directeur Paul Mesters van Cosun Beet Company is afgelopen campagne enkele tientallen kilo’s eiwit uit bietenblad geproduceerd. “We gaan nu eerst de toelating aanvragen bij Efsa. Bietenblad heeft geen toelating voor menselijke consumptie. De toelatingsprocedure duurt een tot twee jaar.”

Meer onderzoek doen

Cosun heeft nog geen plannen om een eiwitfabriek te bouwen. Mesters: “Dat is veel te vroeg. We moeten nog veel meer onderzoek doen in de proeffabriek. Het duurt nog jaren voor we een plan kunnen ontwikkelen voor een fabriek en voorleggen aan de ledenraad. Die moet uiteindelijk besluiten of de coöperatie daar in zou moeten investeren.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin