Doorgaan naar artikel

Cosun ziet suikermarkt zonnig in

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Cosun is positief gestemd over de suikermarkt. Daarom heeft de bietentelerscoöperatie de toewijzing voor bietenoogst 2022 vastgesteld op 105%.

Dat is 3 procentpunten hoger dan dit jaar. Een toewijzing van 105% leidt tot een productie van ruim 1,2 miljoen ton suiker, dat Cosun in seizoen 2022/2023 gaat verkopen.

Ledenleveringsbewijzen

Cosun kent ledenleveringsbewijzen (LLB), waarbij 1 LLB een teler het recht geeft 1 ton bieten (bij 17% suiker) tegen de quotumprijs te leveren. De toewijzing van 105% houdt in dat de teler 5% extra bieten kan leveren bovenop zijn LLB’s. Bieten die worden geleverd buiten de LLB’s zijn de surplusbieten waar Cosun een lagere prijs voor betaalt.

Redenen voor positieve kijk

Voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer noemt een aantal redenen voor de positieve kijk van Cosun op de suikermarkt. “De EU heeft een kleine voorraad suiker. Dat komt omdat de bietenoogst in de EU van 2020 veel minder suiker opleverde dan normaal. Bovendien is de suikerprijs relatief hoog op de wereldmarkt, waardoor de EU minder suiker importeert. En de telers in Frankrijk moesten dit voorjaar vanwege nachtvorst meer dan 45.000 hectare bieten overzaaien op een totaal areaal van 400.000 hectare. Dat drukt de suikerproductie. Daar staat tegenover dat door de coronacrisis minder suiker is geconsumeerd, maar de daling is minder sterk dan we hadden verwacht.”

Het is belangrijk voor Cosun dat de bietenteelt voor de telers een goed saldo oplevert, dat kan concurreren met de andere gewassen in hun bouwplan

Voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer van Cosun

Brazilië en Thailand

Ook buiten Europa wordt dit seizoen minder suiker geproduceerd, constateert De Lugt. “Brazilië produceert veel minder suiker als gevolg van een droog groeiseizoen. In sommige streken drukt dat de productie met 12%. Daarnaast heeft vorst het suikerriet in het zuiden van Brazilië beschadigd. Bovendien gaat Brazilië vanwege de gestegen olieprijs meer suiker omzetten in ethanol. India gaat volop inzetten op de productie van ethanol uit suiker. Het doel is om 3 miljoen ton suiker om te zetten in ethanol. Die suiker verdwijnt dan van de markt. Ook Thailand, een andere grote producent, gaat minder suiker produceren. Terwijl de suikerconsumptie wereldwijd nog steeds groeit met 1,5% per jaar, ondanks de negatieve gevolgen van de coronacrisis.”

Magere jaren

De Lugt is blij dat de suikermarkt is aangetrokken. “De Europese suikersector heeft drie zeer magere jaren achter de rug. We hebben nu meer vertrouwen in de suikermarkt. Het is belangrijk voor Cosun dat de bietenteelt voor de telers een goed saldo oplevert, dat kan concurreren met de andere gewassen in hun bouwplan.”

120 dagen

De bietentelers ontvangen rond 17 augustus de individuele toewijzing voor hun bedrijf voor oogst 2022. De verwerking van bietenoogst 2021 start op maandag 13 september voor beide fabrieken in Vierverlaten en Dinteloord. In de tweede week van augustus ontvangen de telers de definitieve campagne-indeling. Cosun verwacht dat de verwerking van oogst 2021 120 dagen gaat duren.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin