Doorgaan naar artikel

COV wil voorrang slachthuispersoneel bij coronatest

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
De COV pleit er niet voor om alle 12.000 slachthuismedewerkers te gaan testen op corona. Foto: ANP

De COV pleit er niet voor om alle 12.000 slachthuismedewerkers te gaan testen op corona. Foto: ANP

De Centrale Organisatie voor de Vleessector wil dat medewerkers van slachthuizen voorrang krijgen bij het testen op het coronavirus. Vanaf 1 juni mag in principe iedereen die coronagerelateerde klachten heeft zich laten testen.

De brancheorganisatie pleit er niet voor om alle 12.000 slachthuismedewerkers te gaan testen. “We verwachten dat er vanaf juni een grote toestroom zal zijn voor de testen. We zouden graag zien dat medewerkers met klachten zich via de bedrijfsarts met voorrang kunnen laten testen, zodat ze snel duidelijkheid hebben of ze besmet zijn of niet”, legt een woordvoerder van COV uit.

Slachterijen stilgelegd

In de Verenigde Staten en in Duitsland zijn verschillende slachterijen stilgelegd vanwege uitbraken met Covid-19 onder het personeel. In Nederland is een cluster van coronagevallen bekend bij een slachterij in Scherpenzeel. De medewerkers hebben de besmetting zeer waarschijnlijk opgelopen in de thuissituatie.

Volgens COV is het aantal besmettingen met het virus onder slachthuispersoneel binnen de perken. Er zijn vrij vroeg extra maatregelen genomen om leveringsproblemen te voorkomen. De afzet van varkens naar slachterijen loopt gewoon door. Bij kalveren en lammeren loopt dit moeizamer vanwege vraaguitval.

Westfleisch in Coesfeld

Bij de slachterij van Tonnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück zijn tot dusver geen besmettingen vastgesteld. Woensdagmiddag waren 784 uitslagen bekend van de 7.694 medewerkers die worden getest. Bij slachterij Westfleisch in Coesfeld bleken 260 mensen van de 1.012 geteste personeelsleden corona te hebben. De slachterij van Westfleisch in Coesfeld zit op last van de deelstaatregering in ieder geval tot 18 mei dicht.

Jaarlijks gaan meer dan 4 miljoen Nederlandse biggen naar Duitsland

Varkenshoudersvakbond ISN vreesde eerder voor Amerikaanse toestanden met slachterijen die stilliggen en overvolle stallen tot gevolg. Jaarlijks gaan meer dan 4 miljoen Nederlandse biggen naar Duitsland en 1 miljoen slachtvarkens. Bondskanselier Angela Merkel heeft haar minister van arbeid opgeroepen maandag met een plan te komen om de arbeidsomstandigheden voor slachterijmedewerkers te verbeteren.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin