Crisp schakelt tussenhandel uit in bananenketen

07-07 | |
Crisp koopt bananen rechtstreeks bij de tien plantages van een coöperatie in Ecuador in. - Foto: Crisp/EIBRAPH
Crisp koopt bananen rechtstreeks bij de tien plantages van een coöperatie in Ecuador in. - Foto: Crisp/EIBRAPH

Onlinesupermarkt Crisp neemt de inkoop van bananen in eigen hand en zet hiermee de tussenhandel aan de zijlijn.

Crisp heeft een overeenkomst gesloten met coöperatie Asoguabo in Ecuador. De bananen worden biologisch geteeld en bieden de boer een leefbaar loon. Crisp koopt de bananen rechtstreeks in bij de tien plantages van de coöperatie.

Enige optie

De bananen zijn de enige optie in het assortiment van de online supermarkt, zodat er geen concurrentie is tussen de verschillende typen bananen.

Categorymanager AGF Biorella Hooi: “Wij willen niet afhankelijk zijn van verstoorde ketens, en precies weten waar onze bananen vandaan komen. Voor ons is het logisch om verantwoordelijkheid te nemen op productniveau; het sluit aan bij onze missie om beter eten zonder omwegen mogelijk te maken.” De supermarkt zegt hiermee een product te introduceren ‘zonder compromis’.

Hidden cost-premie

Doordat Crisp de inkoop in eigen hand neemt, kan het ook een extra hidden cost-premie berekenen. Voor iedere tros bananen wordt 20 cent opgenomen in de prijs. Ziektekosten van boeren, het verbod op kinderarbeid en sociale projecten, zoals schoonwater en verbetering van arbeidsomstandigheden, worden met deze extra premie gedekt.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer