Cristal Union verwacht goede opbrengst bietencampagne

05-10 | Laatste update op 15-11 | |
Suikerbieten worden verwerkt bij Cristal Union in Bazancourt, nabij Reims. - Foto: ANP
Suikerbieten worden verwerkt bij Cristal Union in Bazancourt, nabij Reims. - Foto: ANP

De Franse suikercoöperatie Cristal Union verwacht dat haar 8 fabrieken deze campagne in 109 dagen tijd rond de 13 miljoen ton bieten zullen verwerken.

Vorig jaar kwam de oogst bij de telers van het tweede suikerbedrijf van Frankrijk door de grote schade door vergelingsziekte uit op 10 miljoen ton.

“Hoewel het jaar gemarkeerd is door fris en vochtig weer zijn de meteorologische condities over het algemeen toch gunstig geweest voor de bieten”, meldt de coöperatie. “De schade door de vergelingsziekte is beperkt gebleven door de toepassing van neonicotinoïden. Veel telers zijn wel getroffen door de strenge vorst in april maar door snel en gratis nieuw zaad te verstrekken heeft Cristal Union zich solidair getoond in het belang van de coöperatie en haar 9.000 leden.”

Enkele honderden van die leden zijn wel getroffen door een schandaal rond Adama dat in heel Frankrijk niet-goedgekeurde herbiciden heeft geleverd. Cristal Union stelt dat ‘geen enkel voedingsproduct zal worden gefabriceerd van de bieten die om die reden zijn vernietigd op het veld’.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer