Cumela woedend over 20-graden-regel

Cumela is furieus over de invoering van de 20-graden-maatregel voor bemesting van klei en veen.

In een opinieartikel spreekt de organisatie van een ‘schandalige maatregel’ die de leden van de organisatie en medewerkers van bedrijven in de branche dwingt om bij nacht en ontij te werken.

Niet overdag mest uitrijden

Een van de randvoorwaarden voor de derogatie is dat mest uitrijden met de sleepvoetbemester op klei en veengrond alleen mag gebeuren bij temperaturen onder de 20 graden. In de zomertijd betekent dat vaak: overdag geen mest uitrijden. ’s Nachts uitrijden betekent hogere kosten voor boeren vanwege de hogere uurtarieven. Ook geeft dat meer nachtelijke overlast voor omwonenden, aldus Cumela. Ook voor de natuur zou het schadelijk zijn, aldus de organisatie, omdat er meer kans is dat jonge dieren doodgereden worden.

Om te weten of de temperatuur goed is, moeten regiokaarten van het KNMI gebruikt worden, die iedere 10 minuten ververst worden. De temperatuur wordt hier aangegeven tot 1 cijfer achter de komma.

Invoering ‘buitengewoon onfatsoenlijk’

De invoering van de maatregel in vakantietijd noemt beleidsmedewerker Hans Verkerk ‘buitengewoon onfatsoenlijk’. Er is volgens hem geen inspraakmogelijkheid geweest en de maatregel is meteen van kracht geworden na afkondiging.

Volgens Cumela is de maatregel mogelijk niet eens rechtsgeldig, omdat Europese procedures voor wijzigingen van technische voorschriften zoals deze niet goed zouden zijn nageleefd. Andere lidstaten hadden drie maanden de tijd moeten krijgen om te reageren, en dat is volgens Cumela niet gebeurd.

Boeren die derogatie hebben aangevraagd, hebben ervoor getekend dat ze zich aan de voorwaarden zullen houden. Het aantal deelnemers aan de derogatie is nog niet bekend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.