CZAV maakt flink hogere poolprijzen bekend

14-06 | |
Tarwe storten in een van de stortputten op het terrein van CZAV. - Foto: Peter Roek
Tarwe storten in een van de stortputten op het terrein van CZAV. - Foto: Peter Roek

Verrassend is het niet gezien de situatie op de graanmarkt. Opmerkelijk blijft het zeker. De graanprijzen die CZAV publiceert over oogst 2021 zijn fors hoger dan de jaren ervoor.

De Zuidwestelijke coöperatie CZAV betaalt voor maal- en zomertarwe van oogst 2021 € 265,50 per ton, exclusief btw. Het zomergerst-ras Planet is afgezet als brouwgerst, wat leidt tot een nettoprijs van € 280,00. Baktarwe is € 267,50 waard. De voergerstprijs komt op € 245,00 en voertarwe op € 258,00 per ton. Dit betekent dat leveranciers van deze grondstoffen nabetalingen tegemoet kunnen zien van tussen de € 85 (voergerst) en € 120 (brouwgerst). CZAV brengt geen poolkosten in rekening.

Lees verder onder de grafiek

Lage opbrengsten en oorlog

Tegenvallende opbrengsten wereldwijd en de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot een ongekende stijging van de graanprijzen.

Het afgelopen groeiseizoen was niet optimaal voor granen. De granen kwamen goed de winter door, maar juni en juli waren nat en er was weinig zonneschijn. Dit leidde tot tegenvallende opbrengsten. De gemiddelde tarweopbrengst lag niet ver boven de 8 ton per hectare. Ook in andere delen van de wereld vielen de graanopbrengsten tegen. Door deze omstandigheden stegen de tarweprijzen voor de oogst al richting € 200 per ton. Na de oogst stegen de prijzen langzaam maar gestaag door.

Door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne stegen de graanprijzen in een paar dagen met vele tientallen euro’s. Het historische niveau van € 300 per ton werd behaald. Hier bleef het niet bij. Droogte in Frankrijk en het zuiden van de Verenigde Staten (VS). Kou en natte omstandigheden in het noorden van de VS en Canada. Extreme hitte in India. De granenmarkt is in een storm beland. De prijsniveaus voor de oude en nieuwe oogst stegen door richting € 400 per ton.

Nieuwe dynamiek

Waar tarwe voor veel bedrijven toch vooral een vruchtwisselingsgewas is, ligt de prijs nu op een niveau waardoor het tarwesaldo hoger is vergeleken met andere gewassen. De hoge prijzen en enorme prijsbewegingen zorgen ook voor een hele nieuwe dynamiek voor telers. Een deel van de telers kiest ervoor om de oogst onder deze omstandigheden zelf te verkopen of om het graan in opslag te geven en zelf het verkoopmoment te bepalen. Dit kan ook bij CZAV. Juist onder deze omstandigheden kiezen ook veel telers bewust voor de afzet via het poolsysteem, merkt de coöperatie. In deze onmogelijk te voorspellen markt geeft de pool stabiliteit. Het voorschot zorgt voor tijdige liquiditeit.

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer