CZAV sluit sterk jaar af dankzij ‘riante financiële positie’

16-01 | |
CZAV
Kunstmest in opslag. Dankzij een sterke financiële buffer kon CZAV goed opereren op de kunstmestmarkt, meldt directeur/bestuurder Antoon van Vugt in het jaarverslag. Foto: Peter Roek

CZAV sluit het boekjaar 2021-’22 af met een resultaat van € 15,4 miljoen na belasting.

Het bedrijf spreekt zelf van een ‘bijzonder resultaat’ in een ‘extreem jaar’. De kunstmestprijzen waren hoog, datzelfde geldt voor de graanprijzen. CZAV wijst op de historisch hoge graan-poolprijs van € 265,50 per ton maaltarwe. De omzet steeg van € 474 miljoen naar € 648 miljoen. Dit komt volgens de coöperatieve aan- en verkoopvereniging niet alleen door prijsstijgingen, maar ook door toegenomen volumes in alle productgroepen.

CZAV kon goed opereren op kunstmestmarkt

Dankzij een sterke financiële buffer kon het bedrijf goed opereren op de kunstmestmarkt, meldt directeur/bestuurder Antoon van Vugt in het jaarverslag. Hij spreekt van een ‘riante financiële positie’, die het mogelijk maakte om al vroeg in het seizoen, toen de prijzen aan het stijgen waren, fors in te kopen. ‘We zijn hierdoor in staat geweest het volledige seizoen op concurrerend prijsniveau meststoffen te kunnen leveren, hetgeen niet bij alle andere toeleveranciers steeds het geval was.’

Gevolg was wel een forse daling van de liquiditeit, met € 35 miljoen. Daar staat een waardestijging tegenover van de voorraden met 200% tot € 157 miljoen. De financiële reserves zijn in jaren opgebouwd door steeds het resultaat uit niet-boerenactiviteiten toe te voegen aan de reserves. CZAV heeft verschillende dochterondernemingen en deelnemingen in andere bedrijven.

€ 6 miljoen nabetaald aan de leden/afnemers

De kunstmestprijzen gingen sterk omhoog. Op twee momenten vorig jaar zijn boerenklanten via tussentijdse prijscorrecties terugbetaald. Eind vorig jaar zijn afnemers hier voor gecompenseerd via de kunstmestprijzen. Ook is € 6 miljoen nabetaald aan de leden/afnemers.

De afzet van organische meststoffen bereikte een record van 854.000 ton. Dat is een stijging met ruim 150.000 ten opzichte van een jaar eerder. Toch lukte het niet om alle leden voldoende te bedienen met organische mest.

Transitie in de landbouw

De komende jaren gaat CZAV verder met investeren in wat het noemt de transitie in de landbouw. Teeltkennis is daarbij een speerpunt. Verder is België een gebied met groei, in samenwerking met partner Luc Pauwels NV. CZAV telt volgens NCR (Nationale Coöperatieve Raad) 3.000 leden en volgens het eigen jaarverslag 143 voltijds medewerkers.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Meer over


Beheer